Opname in coronatijd: burgemeester Luc Winants beantwoordt in de tv-studio van Peel en Maas vragen van mensen.
Opname in coronatijd: burgemeester Luc Winants beantwoordt in de tv-studio van Peel en Maas vragen van mensen. Foto: Willem Menting

Kijkje in multimediale keuken

Venray | Peel en Maas is als betaald nieuwsblad een begrip in Venray en omgeving. De krant bestaat op vrijdag 27 maart 2020 precies 140 jaar en is diep geworteld in de Venrayse samenleving. Maar Peel en Maas is meer dan alleen een nieuwsblad. Anno 2020 maken ook de tv-tak, de website en de socialmediakanalen van Peel en Maas (TV) deel uit van de mediamix van het bedrijf.


Het maken van een krant en/of tv-programma is een heel proces. Voordat het nieuwsblad bij de abonnees in de brievenbus valt, zijn er heel wat handen aan te pas gekomen. Dat geldt ook voor het maken van reportages en programma’s voor Peel en Maas TV.



Stap voor stap wordt op deze pagina dat proces in beeld gebracht, zodat u, als trouwe lezer van het nieuwsblad en mogelijke trouwe kijker van Peel en Maas (TV), ook eens bij ons achter de schermen kunt kijken. Bij de redactie, de acquisitie, de vormgeving, het drukken en ten slotte de bezorging.


Het vaste redactieteam bestaat momenteel uit vier medewerkers. De redacteuren Henk Lammen, Henk Baltussen, Willem Menting en hoofdredacteur Ron Koenen werken vanuit het hoofdkantoor van Peel en Maas op bedrijventerrein Keizersveld. Daarnaast klimt ook directeur Christ van den Munckhof regelmatig in de pen. Verder maakt Peel en Maas ook regelmatig gebruik van freelancers, die kant- en- klare teksten aanleveren. Bovendien is ook Liz Lammen, de vrouw van, actief met het ver- en bewerken van teksten, vooral verenigingsnieuws, sportprogramma’s en kerkberichten.


De redactie is niet alleen verantwoordelijk voor inhoud van de krant, maar gaat ook op pad voor het maken van tv-reportages. Dit gebeurt meestal samen met de vaste cameraman/editor Antoon Jeuken, die zorgt voor de opnames en de montage van de items, maar ook met cameramensen die op freelancebasis worden ingehuurd. Na de montage worden de tv-items door Antoon Jeuken in het cyclussysteem van Peel en Maas TV (voorheen Kabelkrant Venray, red.) gezet.

Redactie, acquisitie, vormgeving, drukken en bezorging


In grote lijnen wordt vanuit het hoofdkantoor het nieuws uit de gemeente Venray en omgeving verzorgd. Via persberichten, aankondigingen van vergaderingen en bijeenkomsten, telefoontjes, brieven en persoonlijke contacten wordt de aandacht van de redactie getrokken voor wat er in de samenleving gebeurt of staat te gebeuren. Een deel van de artikelen in Peel en Maas wordt geschreven op basis van informatie die grotendeels ‘vanachter het bureau’ verzameld wordt. Voor het schrijven van andere artikelen gaan de redacteuren op pad. Bijvoorbeeld om mensen te interviewen of om verslag te doen van (raads)vergaderingen, sportwedstrijden en/of bijzondere gebeurtenissen.


Voor het schrijven van artikelen maakt de redactie natuurlijk gebruik van de computer. De tekstbestanden worden direct in het krantensysteem Pubble geplaatst, waarin het artikel met koppen en tussenkoppen meteen zijn juiste vorm krijgt, met de bijpassende codes en afbrekingen, en, erg handig, met een klik meteen kunnen worden doorgeplaatst naar de website, Twitter, Instagram en de Facebookpagina van Peel en
Maas.


De foto’s die in Peel en Maas en op Peel en Maas TV verschijnen, worden gemaakt door de eigen redactie of freelance fotografen. Ook maakt de redactie gebruik van persfotobureaus, bijvoorbeeld bij calamiteiten (branden, omgevallen, etc.). Veel foto’s worden echter ook door particulieren via e-mail aangeleverd.


Met Christ van den Munckhof en media-adviseur Leony Geurts kunnen adverteerders afspraken maken over contracten, planning en het eventueel toepassen van kleur in een advertentie. Beiden gaat ook de ‘baan’ op om zakelijke relaties te adviseren over mogelijkheden van adverteren. Advertenties worden op allerlei manieren aangeleverd. Van krabbeltjes op de achterzijde van een bierviltje tot en met kant-en-klaar opgemaakte digitale bestanden. De advertentieverwerking is ook in Pubble geautomatiseerd. Alle advertentiegegevens zijn daardoor voor de medewerkers snel en gemakkelijk op te halen.

Buiten het drukken en de bezorging vinden alle technische werkzaamheden voor Peel en Maas in eigen huis plaats. Dat gebeurt op de pre-press. Op deze afdeling, de naam zegt het al, worden alle werkzaamheden uitgevoerd om uiteindelijk te kunnen gaan drukken. De hele week worden door Antoon Jansen en Johan Loonen de advertenties vormgegeven.


Vooral op maandag, dinsdag en woensdag is het op de redactie en de pre-press-afdeling lekker druk. Alle zeilen worden bijgezet om de krant ‘s avonds op tijd bij de drukker te hebben. Alle pagina’s worden volledig, al dan niet geautomatiseerd, met behulp van de computer opgemaakt. Na controle door de eigen medewerkers van het nieuwsblad worden de pagina’s omgezet in pdf-bestanden, die vervolgens worden doorgestuurd naar Janssen Pers Rotatiedruk in Gennep. Daar wordt de krant uiteindelijk in de nacht van woensdag op donderdag gedrukt.


Het drukken van Peel en Maas gebeurt op een grote offset-rotatiepers. Voordat het drukproces kan beginnen, dienen er eerst natuurlijk nog wel wat voorbereidingen getroffen te worden. Als de digitale bestanden in Gennep binnenkomen worden ze gecontroleerd en meteen verwerkt. De bestanden worden naar een plaatbelichter gestuurd. Zonder tussenkomst van filmmateriaal worden de bestanden op aluminium drukplaten gezet. Staat er een kleurenfoto op een pagina, dan worden er vier platen gemaakt. Een kleurenfoto wordt namelijk opgebouwd uit vier kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Een kleurenprinter is in principe op hetzelfde kleursysteem gebaseerd.


Vervolgens wordt op de drukpers de krant ingedeeld. Afhankelijk van het aantal pagina’s en het kleurgebruik worden de drukplaten in de pers opgehangen. Langzaam komt de grote pers in beweging en de blanco rollen papier worden in (goede) banen door de pers geleid, langs de diverse druktorens waar uiteindelijk het beeld op papier wordt gedrukt. Wanneer, na zo’n duizend kranten, de druk in orde is, wordt de snelheid verder opgevoerd en worden de 10.000 kranten in ongeveer een halfuur gedrukt. Peel en Maas komt gebundeld uit de pers. De pakken worden op pallets gestapeld en per vrachtauto naar het kantoor op Keizersveld gebracht.


Zo’n tachtig eigen bezorgers gaan elke donderdag op pad om het nieuwsblad te bezorgen in alle dorpen en wijken van de gemeente Venray, de dorpen Swolgen, Tienray, Meerlo, Holthees, Overloon, Maashees en Vierlingsbeek. Aan abonnees, welteverstaan. Want Peel en Maas is een abonnementenblad en geen gratis huis-aan-huisblad. Verder gaan wekelijks zo’n 400 nieuwsbladen op de post, voor abonnees buiten bovengenoemde gemeente en dorpen. Daarnaast gaat ook een klein aantal kranten naar het buitenland. Het gaat dan vaak om oud-Venraynaren die verhuisd zijn en toch op de hoogte willen blijven van het reilen en zeilen in Venray en omgeving. Op centrale plaatsen in het verschijningsgebied van Peel en Maas, bijvoorbeeld in enkele supermarkten, liggen elke donderdag nieuwe exemplaren van Peel en Maas. Toeristen en geïnteresseerden die geen abonnee zijn, kunnen daar een exemplaar kopen.


Op de administratie worden wekelijks tal van werkzaamheden gedaan die eraan bijdragen dat Peel en Maas wekelijks bij de abonnees in de bus valt. Liesbeth Verheijen draagt zorg voor de abonnementenadministratie en voor de aansturing van de bezorgers, zodat alle mutaties wekelijks goed worden doorgevoerd. Daarnaast heeft zij ook de administratieve verwerking van de advertenties onder haar hoede, samen met Bep Versteegen.


Peel en Maas is nog altijd sterk op papier, maar is sinds een aantal maanden ook digitaal te lezen, alleen door abonnees, en binnenkort presenteert Peel en Maas ook een eigen app. Peel en Maas mag dan wel 140 jaar oud zijn, de krant is nog lang niet ingeslapen en werkt druk aan haar eigen toekomst. Op papier en digitaal. Met nieuwe ontwikkelingen zoals een nauwere samenwerking met adverteerders in de vorm van bijzondere bijlages én de koppeling van tv en internet, zijn er voor de 'krant' kansen genoeg. Maar het belangrijkste is het lokale karakter.


Peel en Maas blijft ook in de toekomst van en voor Venray, in welke vorm dan ook.

Afbeelding