Afbeelding
Foto: Archieffoto

De Venrayse krant voor WOII

Venray | Morgen, vrijdag 27 maart, is het precies 140 jaar geleden dat er voor het eerst een Venrayse krant verscheen. De grondlegger van de Venrayse Courant, met de ondertitel Weekblad voor Venray, Horst en omliggende gemeenten, was de op 8 september 1849 in Sittard geboren Frans Emanuel Delhougne. Delhougne startte in juni 1879 een drukkerijboekbinderij in de Grotestraat.

De eerste Peel en Maas bestond uit vier pagina’s, een omvang die gehandhaafd zou blijven tot eind 1920, en de abonnementsprijs bedroeg in die jaren 50 cent per kwartaal. Per post toegezonden door het ‘gehele Rijk’ was de prijs 65 cent. Uiteraard zal het verschijnen van een Venrayse krant wel geleid hebben tot een groter aantal krantenlezers, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de oplage van de krant in de eerste jaren van haar bestaan, ook al droeg ze de regionale ondertitel 'Weekblad voor Venray, Horst en omliggende gemeenten', meer dan 250 is geweest.

Voor Delhougne was geen lang leven als uitgever weggelegd. Op jeugdige leeftijd overleed hij in Venray op 26 februari 1881. Na zijn dood werd de uitgave van de krant voortgezet door zijn broer Nicolaas. Hij kon in Venray echter niet wennen. Venray was te klein voor hem. Dat was ook niet verwonderlijk, omdat hij voordien een aantal jaren in Parijs werkte. In de herfst van 1881 gaf hij het uitgeversstokje door aan Johannes van der Marck, die op 5 april 1858 was geboren in Grave.

Van der Marck nam de bedrijfsinventaris over en vestigde zich in de Patersstraat. Van der Marck beperkt zich echter niet alleen tot de uitvinding van Gutenberg, maar dreef in zijn winkeltje ook handel in parfum, zeep en
sigaren. Hij koos onmiddellijk een andere naam voor de krant. De Venraysche Courant werd herdoopt in Maas en Peel, met als ondertitel Weekblad voor Venray, Horst en omstreken. Het leidde niet tot het gewenste commerciële succes, waarna op 1 oktober 1887 Willem van den Munckhof het bedrijf overnam. Willem van den Munckhof werd geboren in Venray op 27 maart 1850 als zoon van Hendrik Tilman van den Munckhof en Josina Bijstervelds. De familie Van den Munckhof, oorspronkelijk afkomstig uit Horst, vestigde zich rond 1770 op ‘de Kruisen’ in Venray, waar zij het boerenbedrijf annex smidsvak uitoefende. Willem, die kennelijk niet veel interesse had in het harde smidsvak, ging dus zijn geluk beproeven als krantenuitgever. Ook begon hij tegelijkertijd een kantoorboekhandel. Op 23 maart 1889 werd de naam van de krant omgezet van Maas en Peel in Peel en Maas. De reden waarom dit gebeurde, is niet helemaal duidelijk. Het meest voor de hand liggende antwoord is het gegeven dat aan het eind van de negentiende eeuw werd begonnen met de ontginning van de Peel. De zaken gingen Willem blijkbaar toch wat beter af dan zijn voorgangers, want op 3 december 1890 kocht hij het huis, met herberg en beugelbaan, van de familie Van Well in de Grotestraat. Volgens de akte, opgemaakt door notaris Linssen in Venray, bedroeg de aankoopprijs 4600 euro. Eind maart 1891 verhuisde de boekhandel met drukkerij van de Patersstraat naar de Grotestraat. Na het overlijden van Willem van den Munckhof op 30 april 1911 kwam het bedrijf in handen van zijn zoon Johannes, Hendrikus, Willem (beter bekend als ‘Sjang den drukker’), die, nadat hij na de oorlog het bedrijf aan zijn zoons had overgedragen, toch met niet aflatende ijver, tot aan zijn dood op 6 augustus 1975, in de drukkerij werkte. Als gevolg van de groei van Venray, onder meer vanwege de Peelontginningen en de vestiging van gestichten, nam het aantal lezers van Peel en Maas in de loop der jaren toe De oplage bedroeg in 1927 achttienhonderd en in 1929 tweeduizend. Mogelijk was het bereiken van het laatste getal de aanleiding om over te gaan tot een verdubbeling van het aantal pagina’s: in plaats van vier kregen de abonnees met ingang van 1929 acht pagina’s thuisbezorgd. In de dertiger jaren, met een tot dusver ongekende economische malaise (de gemeente Venray telde toen ruim 300 werklozen), nam het aantal lezers maar uiterst langzaam toe. Tegen het einde van de dertiger jaren telde Peel en Maas 2400 abonnees.
Foto: Sjang van den Munckhof met zijn personeel, eind dertiger jaren. Op de foto o.a. Zjene Sijbers, Jan Beerkens, Toon Graus en Jan Jansen.