Resi Peters aan het werk in de drukkerij van Van den Munckhof Print & Media.
Resi Peters aan het werk in de drukkerij van Van den Munckhof Print & Media. Foto: Han Siebers

Drukkerij werkt aan de toekomst

Venray | Peel en Maas viert op vrijdag 27 maart zijn 140-jarig jubileum. Maar geldt ook voor de drukkerij van Van den Munckhof BV? Peel en Maas vroeg het aan Christ van den Munckhof, die op jonge leeftijd al aan de slag ging in het familiebedrijf en er nu de scepter over zwaait.


Christ, hoe voelt dat nou? 140 jaar Peel en Maas. Trots?

"Zeker weten. Het is al mooi om een familiebedrijf te mogen runnen, maar het is extra bijzonder dat we met Peel en Maas met de tijd zijn meegegaan en we samen met de drukkerij dit jubileum mogen vieren. Er zijn wat dat betreft niet heel veel bedrijven die zo'n mijlpaal hebben bereikt."


Bestaat de drukkerij ook 140 jaar?

"Ja, in 1880 startte Delhounge met de Venraysche Courant. Dat gebeurde in een eigen drukkerij met daaraan ook nog een winkel gekoppeld. De drukkerij was het technisch middelpunt van de krant en dat is ze 140 jaar geleden nog steeds."


Kun je iets over de geschiedenis van de drukkerij vertellen?

We bieden een breed scala aan producten aan

"Mijn overgrootvader nam in 1887 de drukkerij, krant en winkel over. Hij betaalde daar destijds 1800 gulden voor, een godsvermogen in die tijd. De vorige eigenaren hadden minder succes met het bedrijf. Maar onder mijn voorouders, ik ben inmiddels weer de vierde generatie Van den Munckhof die het bedrijf leidt, kreeg zowel de drukkerij alsook de boekhandel en Peel en Maas een vaste plek in de Venrayse maatschappij. Mijn opa, beter bekend als Sjang d'n Drukker, nam het bedrijf over van zijn vader Willem en leidde het door twee wereldoorlogen en de jarendertigcrisis heen. Na de oorlog werd het bedrijf door drie van zijn zonen overgenomen, Wim, Dick en Toon. Ome Wim had de leiding over de boekhandel, maar was bovenal ook hoofdredacteur van Peel en Maas. Mijn vader Dick was de technische man binnen de organisatie en ome Toon leidde de drukkerij. Toen in 1976 ome Wim overleed, brak er een moeilijke tijd aan. De grafische industrie bevond zich midden in een technische revolutie, mijn vader nam de hoofdredactie van de krant op zich en begin jaren 80 was het ook nog eens flink crisis. In die periode kwam de vierde generatie om de hoek kijken. John, zoon van ome Toon, en ik hadden een grafische opleiding gevolgd. Met de kennis van nieuwe technieken hebben we de drukkerij gemoderniseerd en vervolgens technisch up-to-date kunnen houden. Colien, dochter van ome Wim, ontfermde zich over de boekhandel. John nam de leiding van de drukkerij op zich, ik ontwikkelde mij verder binnen de journalistiek met als doel Peel en Maas te laten doorgroeien. Dat is ons denk ik heel goed gelukt. Sterker nog: met de komst van Peel en Maas TV, voorheen Kabelkrant Venray, www.peelenmaasvenray.nl en onze positie binnen de sociale media is Peel en Maas meer dan alleen een abonnementenkrant. In 2008 veranderde de wereld. We waren net verhuisd naar Keizersveld toen de crisis toesloeg. Ongenadig hard binnen onze organisatie. Boekhandels, drukkerijen en mediabedrijven waren enkele bedrijfstakken die flink getroffen werden. En dat waren juist de bedrijfstakken waarin wij onze business hadden. We hebben toen een paar keer flink moeten slikken en in ons personeelsbestand helaas moeten ingrijpen. Met als doel continuering van het bedrijf met behoud van zoveel mogelijk arbeidsplaatsen."


Hoe groot was de klap van het overlijden van John van den Munckhof, in november 2018?

"Enorm. John en ik waren een soort twee-eenheid. We woonden als kinderen langs elkaar, hadden ons bijbaantje in de drukkerij, gingen samen naar Jerusalem en naar de grafische school en voetbalden bovendien vele jaren samen. Als je dan bijna dertig jaar ook nog samen leiding hebt gegeven aan het bedrijf, komt dat erg hard
aan."


Inmiddels is de vijfde generatie aan de slag in het bedrijf?

"Klopt. Mijn dochter Jannigje was al bijna een jaar de rechterhand van John. Daardoor heeft zij een groot aantal taken van John kunnen overnemen. Zelf heb ik mijn taken nu over media en print verdeeld."


Wat is de grootste verandering geweest in of voor de drukkerij?

"Waar vroeger lood een belangrijke rol speelde in de boekdrukkunst, is de komst van de computer in combinatie met de ontwikkeling van grafische programma's een belangrijke verandering geweest. Daardoor kunnen we tegenwoordig meer dan alleen standaard drukwerk maken."


Wat is de kracht van de huidige drukkerij?

"Door de kennis, vooral de mensen en de apparatuur die we in huis hebben, kunnen we onze klanten een breed scala aan producten aanbieden. Van visitekaartje tot grootformaatbanner, van boek tot poster. En tegenwoordig printen we ook al behang voor onze klanten. Hierdoor kunnen we ook een rol spelen bij het interieur van woningen of bedrijfspanden. Snelheid speelt daarbij een rol. Bouwtekeningen printen we klaar terwijl u wacht."


Hoe zie je de toekomst van de drukkerij in?

"We zitten midden in een ontwikkeling qua producten. Daar waar het briefpapier en de envelop nog wel gemaakt wordt, in kleinere oplages, zien wij kansen in het grootformaat. Posters, banners, canvas, metalprint en behang worden voor ons belangrijke producten. Daar zijn we klaar voor."