Bij Medisch Fitness De Keizer vond zondag eenmalig een bootcamp plaats.
Bij Medisch Fitness De Keizer vond zondag eenmalig een bootcamp plaats. Foto: Rikus ten Brücke

Harde klappen in medische wereld

Venray | Door de coronacrisis zijn ook de fysiotherapeuten in zwaar weer beland. Dat geldt in de gemeente Venray onder meer voor fysiotherapie Buitenlust en Medisch Fitness De Keizer. Bij De Keizer zijn sinds enige tijd de deuren voorlopig gesloten en Buitenlust ontvangt alleen nog de cliënten die vanuit medisch oogpunt een behandeling nodig hebben.

Janny Barents van De Keizer zit met de handen in het haar en zoekt naar mogelijkheden om zijn cliënten alsnog te helpen. "Bijna iedereen heeft een thuisschema gekregen om toch de behandeling te vervolgen, maar wij mogen als medisch fitnesscentrum de deuren niet openen. We hebben naar creatieve manieren gezocht om toch het een en ander op poten te zetten, maar dat was uiteindelijk geen succes." Afgelopen zondag zette Barents bijvoorbeeld een bootcamp op touw op de parkeerplaats van De Keizer. "Ik heb me netjes aan de richtlijnen van het RIVM gehouden. Tussen de deelnemers was minimaal een parkeerplaatsruimte en alles is netjes schoongemaakt. Mensen arriveerden op verschillende momenten, maar toch voelde het achteraf niet goed. Ik kreeg ook enkele reacties van mensen die het niet verstandig vonden. Het is een eenmalige bootcamp geweest. Onze activiteiten liggen nu bijna stil."

'Overleg met specialisten is juist nu belangrijk'

De situatie voor Barents en zijn bedrijf wordt steeds nijpender. "Als we nog twee à drie maanden gesloten moeten blijven, hebben we een groot probleem. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor collega's. De compensatie die we kunnen krijgen van de overheid, is nog niet eens een pleister op de wond."
Bij collega Brendan Rijsdijk van fysiotherapie Buitenlust hangt de vlag er nog net iets anders bij, maar ook daar komen de maatregelen hard aan. "We hebben vanaf dinsdag ons beleid aangepast", legt Rijsdijk uit. "We mogen alleen nog maar cliënten zien die een medische noodzaak hebben om de fysiotherapeut te bezoeken. Dat zijn dus mensen die bijvoorbeeld net geopereerd zijn. Je kunt hierbij denken aan mensen die net een kunstknie hebben gekregen. Zij moeten naar de fysio, omdat ze anders op de verkeerde manier gaan bewegen en dat zou de problemen alleen maar vergroten. We moeten per individueel geval bekijken of we een afspraak maken of niet." Goed overleg met een huisarts of medisch specialist is volgens Rijsdijk juist in deze tijd van groot belang. "We hebben altijd al goed contact, maar nu moet aan de voorkant goed bekeken worden of een behandeling bij de fysiotherapeut echt noodzakelijk is." Ook mensen die werken in de zogenaamde vitale sector kunnen nog bij Rijsdijk en zijn collega's terecht. "Verpleegkundigen en artsen moeten natuurlijk kunnen doorwerken. Zij kunnen ook bij de praktijk terecht als ze bijvoorbeeld door hun enkel of rug zijn gegaan."
Ook is Buitenlust gaan zoeken naar andere manieren om cliënten te hulp te schieten. Zo worden er video's opgenomen om behandelingen op afstand mogelijk te maken en worden afspraken afgewerkt met videobellen. "Zo kunnen bijvoorbeeld ouderen toch in beweging blijven. Daarnaast nemen enkele medewerkers van ons video's op die voor iedereen te bekijken zijn. Het is belangrijk om in beweging te blijven." De video's van Buitenlust zijn te vinden via de Facebookpagina van het bedrijf.

Ook bij de tandartspraktijk van Angelique van Rens in Vierlingsbeek zijn het bizarre tijden. Medewerkers van de tandartsenpraktijk zijn deze week de muren in de behandelkamers aan het schilderen en er wordt zelfs al gedacht om te gaan helpen bij een boomkwekerij in Vierlingsbeek. "Het is maar een klein verschil. Tanden en bomen hebben allebei wortels. De boomkwekerij is van mijn man en zijn broer, wellicht kunnen we daar een steentje bijdragen. Zij hebben momenteel topdrukte."
Toch is het ook een hele puzzel om de tandartsenpraktijk draaiende te houden. "We mogen alleen spoedbehandelingen door laten gaan. Het zijn behandelingen die niet onderdrukt kunnen worden met pijnstilling. Als mensen een stukje van een tand afbreken, dan mogen wij die op dit moment niet helpen. Wel hebben we continu iemand bij de receptie zitten om telefonische vragen te beantwoorden. We kunnen natuurlijk wel onze patiënten voorzien van advies."

Daarnaast is de praktijk druk met het verzetten van afspraken. Het is volgens Van Rens een flinke puzzel. "We mogen tot 6 april alleen spoedbehandelingen doen, maar ik verwacht dat deze maatregel langer gaat duren. Het is niet realistisch om te denken dat we daarna de draad weer oppakken. We zijn ook controles voor na die tijd aan het verzetten. Zo kunnen we eerst de dringendere zaken oppakken."

'Compensatie van de overheid is geen pleister op de wond'
Afbeelding