Fenne Smits moet als docent improviseren in crisistijd.
Fenne Smits moet als docent improviseren in crisistijd. Foto: Maartje van Berkel

Docent en trainer thuis op de bank

Venray | Als toegewijd docent en enthousiast voetbaltrainer van het eerste elftal van SV United zijn de weken van Fenne Smits normaliter snel gevuld. Door de coronacrisis staat ook zijn leven compleet op zijn kop. "Het is een hele bizarre tijd. Normaal zie je zulke situaties alleen in films", vertelt Smits. "Het belangrijkste in deze tijd is onze gezondheid. We moeten juist nu goed op elkaar passen."

Smits heeft sinds enkele weken het klaslokaal ingeruild voor zijn eigen huiskamer. Als docent op de De Korenaer, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Helmond, moet hij net als zijn collega's improviseren. "Je moet creatief zijn en denken. Ik heb dagelijks contact met mijn leerlingen en dat is dankzij de huidige technieken een stuk makkelijker geworden. We kunnen videobellen en op andere manieren contact leggen. Het is belangrijk om structuur te houden in deze moeilijke tijd."

Ook voor de leerlingen van Smits is er namelijk veel veranderd. "Het is voor hen thuis ook allemaal anders. Je ziet je klasgenoten minder en je hebt minder contact met de docent. De leerlingen hebben wel allemaal de boeken mee naar huis en veel kan digitaal gedaan worden. We hebben een planning gemaakt en eigenlijk kan iedereen aan de slag." Iedere maandag gaat Smits toch even naar de school in Helmond om met zijn collega's te sparren over de voortgang. Ze wisselen tips uit en ook de manier van lesgeven in een thuissituatie wordt geƫvalueerd. "Je hebt op veel andere manieren contact met leerlingen. Daarnaast leggen we veel zaken visueel uit door middel van een video op contact via WhatsApp. Belangrijkste is de relatie met de leerling en ouders goed te onderhouden." Het contact met de leerlingen wordt op deze manier ook een stuk informeler. "Ik bel bijvoorbeeld ook een rondje als ik de hond uitlaat en je bespreekt zaken rondom het schoolproces. In deze moeilijke tijden ontstaan er door deze manier van werken ook mooie dingen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat we het virus zo snel mogelijk onder controle krijgen."

Smits voelt zich, gezien de situatie in Nederland, bijna bezwaard om over zijn geliefde sport voetbal te praten. "Gezien de situatie, mensen die tegen de dood vechten, verzorgingstehuizen die op slot gaan terwijl mensen daar iedere minuut van de dag uitkijken naar het bezoek van dierbaren en nog talloze van die voorbeelden, dan schaam je je bijna om over voetbal te praten", zegt de trainer.

Smits kan zich dan ook volledig vinden in het besluit van de KNVB om het voetbalseizoen voor amateurs en profs in ieder geval tot 6 april stil te leggen. Wat er na die tijd gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De KNVB werkt drie scenario's uit om de competities alsnog uit te spelen. "We werken bij United natuurlijk met jonge mensen die in de regel minder klachten ervaren van het virus, maar we moeten aan onze medemens denken. Iedereen kent ouderen of mensen met een mindere gezondheid. Juist op die mensen moeten we letten. Zij lopen het grootste gevaar."

Door de nieuwe maatregelen van het kabinet, die tot 1 juni van kracht zijn, is het daarnaast zeer de vraag of het realistisch is om te denken dat de diverse competities in het betaald- en amateurvoetbal afgemaakt worden. De UEFA heeft als uitgangspunt dat de competities uiterlijk op 30 juni eindigen. "Vervelend hoe het allemaal loopt, maar op het moment zijn er belangrijke dingen en is voetbal de belangrijkste bijzaak."

'Voetbal is in deze crisistijd slechts een bijzaak'

Als voetbaldier mist Smits het spelletje wel. Zijn ploeg staat immers boven aan in de vierde klasse G en is volop in de race om het kampioenschap. "We staan er inderdaad goed voor. Als promovendus wilden we ons in eerste instantie handhaven. Dat doel hebben we later bijgesteld. We willen zo lang mogelijk meedoen om de bovenste plekken. We wonnen de eerste periode en dat was al een unieke prestatie. Hoe het vervolg er nu uit gaat zien, weten wij ook nog niet. Ook is niet duidelijk of we na 6 april weer kunnen voetballen. Dat zou natuurlijk mooi zijn, maar dat is niet het belangrijkste. Het is in eerste instantie belangrijk dat iedereen gezond wordt en blijft."

SV United is volop in de race voor het kampioenschap

Nu er in ieder geval tot 6 april geen voetbalactiviteiten staan gepland, heeft Smits wel meer tijd voor zijn vrouw. Er is in deze crisistijd namelijk ook goed nieuws. In augustus verwacht het stel namelijk hun eerste kindje. "Tot op heden verloopt de zwangerschap heel goed en hebben we onlangs nog een echo gehad. We kunnen niet wachten de kleine te verwelkomen!"

Afbeelding