Lonne en Bart volgen, sinds de sluiting van de scholen, thuis lessen.
Lonne en Bart volgen, sinds de sluiting van de scholen, thuis lessen. Foto: Jolijn van Goch

Alles op alles voor coronadiploma

venray | "Sorry", zegt Lonne Loonen maandag even na het middaguur door de telefoon. "Ik heb nu even geen tijd. De les staat op het punt te beginnen", laat ze vanachter de laptop in haar slaapkamer in Oirlo weten. De eindexamenleerling van het Raayland College is evenals alle andere Nederlandse scholieren veroordeeld tot afstandsleren. Met dank aan het oprukkende coronavirus. Evenals haar broer Bart, die eveneens eindexamen doet, heeft de vwo-leerlinge er alle vertrouwen dat ze het 'coronadiploma' gaat halen.


Enkele uren later heeft de zeventienjarige Lonne wel tijd voor wat vragen. Ze blijkt de overgang van het traditionele les krijgen op school naar afstandsleren prima te verteren. "Vorige week zondag hoorden we tijdens de persconferentie dat de scholen een dag later dicht zouden gaan", zegt de Oirlose scholiere. "En de schoolexamens dan?, dacht ik meteen. Die zouden woensdag (afgelopen woensdag, red.) beginnen. Dat gebeurt nu toch, maar op een andere manier. Ze worden nu afgenomen in klaslokalen met maximaal tien eindexamenleerlingen, om zo voldoende afstand van elkaar te houden. De stof blijft verder hetzelfde. Daar verandert verder niets aan." Volgende week woensdag heeft ze de laatste schoolexamens.
De voorbereidingen erop heeft ze de laatste week noodgedwongen thuis moeten doen. Haar slaapkamer fungeerde als klaslokaal, de laptop als haar docent. "Ik heb zelf een planning gemaakt. Vanaf vorige week dinsdag stroomden de opdrachten van de docenten via de laptop binnen. De docenten zijn bereikbaar via de mail. Ik heb ze nog niet echt nodig gehad voor inhoudelijke vragen."

Broer Bart (16) zit te blokken voor het examen vmbo-t, dat hij op het Raayland College hoopt te behalen. Zit zijn zus op haar slaapkamer te studeren, Bart is aangewezen op een plek in het kantoor van zijn moeder die daar overdag zit te werken. "Kan ze me goed in de gaten houden", zegt hij op serieuze toon. Ook hij zegt geen schade te ondervinden van het afstandsleren en vreest niet dat daardoor zijn examens de mist in zullen gaan. "Ik sta er goed voor", zegt hij. "Vandaag (maandag red.) heb ik op school wat inhaaltoetsen gemaakt. Ik begin woensdag ook met de schoolexamens."
Bart, die volgend schooljaar de megatronica-opleiding op ROC Ter Aa in Helmond gaat volgen, doet examen in economie, Engels, maatschappijleer, natuur-, schei- en wiskunde en Nederlands. Na de schooltoetsen starten de voorbereidingen op de eindexamens. Die bestaan voornamelijk uit het oefenen van eindtoetsen. Het kantoor van zijn moeder zal dienst blijven doen als leslokaal.


Ook de mondelinge schoolexamens gebeuren vanachter de laptop, zegt Lonne. "Ik heb er in totaal twee. De eerste deed ik al voordat de scholen dichtgingen. Deze week heb ik thuis achter de laptop mondeling Duits gedaan."
Haar vakkenpakket bestaat uit schei- en natuurkunde, wiskunde A, biologie, Nederlands, Engels en Duits. De vervolgopleiding doet ze in Nijmegen, waar ze op de HAN pedagogiek gaat studeren.
Maar eerst nog enkele weken thuis oefenen voor het eindexamen. Het ziet ernaar uit dat huize Loonen verrijkt wordt met twee bijzondere getuigschriften die bekend gaan staan als de coronadiploma's.


Huiswerkbegeleiding

Natuurlijk zijn het ook voor instituten als Huiswerk Begeleiding Venray (HBV) bijzondere tijden. HBV-eigenaar José Hecker blijft hoe dan ook haar leerlingen de hulp bieden die ze nodig hebben. "Sinds maandag 16 maart doen we dat op een alternatieve manier, geheel volgens de richtlijnen van het RIVM", zegt Hecker. "Op dit moment ligt onze prioriteit bij de examenleerlingen. Ze komen nog gewoon naar hier en we zorgen ervoor dat ze op voldoende afstand van elkaar zitten. Hier hebben ze een rustige plek om te werken. Vaak rustiger dan thuis, waar in deze tijd meestal meer mensen in huis zijn." Mondelinge examenoefeningen kunnen via Skype gebeuren. HBV vergeet ook de andere leerlingen niet. In navolging van onder meer het Raayland College bedient HBV zich van Itslearning. Een speciaal ontwikkelde elektronische leeromgeving die Hecker en haar collega's gebruiken als online hulp bij de huiswerkbegeleiding. "We maken samen met leerlingen vak voor vak planningen. Dat doen we week voor week. We onderzoeken nog hoe we grotere groepen tegelijk op afstand kunnen bedienen."

Bart: 'Ik zit op het kantoor van mijn moeder. Kan ze me in de gaten houden'
Afbeelding