Afbeelding
Foto: eigen foto

'Massaal applaus houdt de moed erin'

Valencia | Luuk van Meijel (foto) stapte maandagmiddag op het vliegtuig naar Nederland. Hij verliet de Spaanse stad Valencia, waar hij sinds begin 2019 woont, om tijdelijk terug te keren naar zijn familie in Ysselsteyn. "Ik zit al sinds de lockdown op zaterdag 14 maart alleen in ons appartement. Mijn vriendin is net voor de lockdown naar Nederland vertrokken met een vlucht die we vorig jaar al boekten. Ik ben toen niet meegegaan, omdat ik me niet zo lekker voelde en het zekere voor het onzekere wilde nemen."

De straten en pleinen in Valencia zijn leeg. Ook Van Meijel houdt zich netjes aan de lockdown. "Er is veel politie op de been om de lockdown te handhaven. Voor zover ik kan zien, zijn de straten leeg zoals het hoort. Vanuit mijn woning zie ik alleen af en toe een toevallige passant met een hond. Mensen lijken zich goed bewust te zijn van de consequenties als ze zich niet aan de regels houden. Afgezien van een boete van 3000 euro is dat natuurlijk verspreiding van het coronavirus."
Iedere wordt er in Valencia massaal geklapt voor medici en ander verzorgend personeel. "Dat is stipt om 20.00 uur. Ik moet zeggen, dat applaus houdt de moed er wel in. Daarnaast zorgen de buren goed voor elkaar en dat is mooi om te zien." Van Meijel is blij om terug te keren naar zijn vertrouwde Ysselsteyn. "Vanwege coronagevallen in de familie heb ik besloten naar Nederland te vliegen. Gelukkig kan ik nog met een KLM-vlucht naar huis, volgens mij mag ander vliegverkeer vanuit Spanje niet meer in landen in Nederland."
Van Meijel mocht zijn appartement in Valencia alleen verlaten om boodschappen te doen. "Elke supermarkt in Spanje lijkt zijn eigen beleid te hebben. Bij Consum moet je wachten tot er iemand de winkel uitkomt voor je binnen mag en worden je handen ontsmet voor het winkelen. Bij Mercadona lijkt het allemaal wat minder strikt."

Over de maatregelen die nu in Nederland getroffen zijn, zegt Van Meijel het volgende: "Er zijn bijzonder slimme mensen die zich daar dag en nacht mee bezighouden, die weten het beter dan ik. De Nederlandse maatregelen zijn vast goed, maar dan moet iedereen zich eraan houden. Als er mensen zijn die zich niet aan die regels en adviezen houden, zoals je de afgelopen dagen in die natuurgebieden en aan het strand zag, is een soortgelijke situatie als in Spanje onvermijdelijk, lijkt me. Dit is het moment om je van je beste kant te laten zien. Je kunt leed voorkomen door gewoon thuis op de bank te Netflixen, dóe dat dan gewoon."