Op SP, PV en PvdA na kan Venrayse politiek leven met verdere 'verdozing'

Venray | De groei van XXL-distributiecentra is in Venray evident. Wie bijvoorbeeld komende vanaf Maashees Venray binnenkomt, kan de 'blokkendozen' van industrieterrein Smakterheide niet ontgaan. En het einde lijkt nog niet in zicht. De Venrayse politiek reageert er verdeeld op: SP, ProVenray en PvdA willen er een rem op, de andere fracties hebben 'flinke tot nauwelijks' twijfels. Wat schiet Venray eigenlijk op met XXL-centra en hoe moet het nieuwe bedrijventerrein De Spurkt straks worden ingevuld?

Door Henk Baltussen

Op voorhand enkele cijfers: vorig jaar openden 19 megadistributiecentra (een XXL-centrum heeft een oppervlakte vanaf 40.000 vierkante meter, red.) in Nederland hun deuren. Nog eens 12 worden er dit of volgend jaar opgeleverd. Deze 31 XXL-centra zijn goed voor zo'n 12.400 arbeidsplaatsen.
Op de regio West-Noord-Brabant na (18 XXL-centra geopend of aangekondigd tussen 2013 en 2019, red.), groeit het aantal XXL-centra in Noord-Limburg het hardst met vijftien van dergelijke blokkendozen. In die megaloodsen, vierkant en zonder ramen, zijn voornamelijk mensen met vorkheftrucks in de weer om de vrachtwagens in of uit te laden. Dat zijn door de bank genomen laagopgeleiden, van wie veel arbeidsmigranten. Volgens Samenwerking Venray-fractieleider Martin Leenders biedt een distributiecentrum niet alleen laagwaardige arbeid. "Dat is een misverstand. Vaak is er ook hoogwaardige arbeid aan gekoppeld. Distributiecentra behoren immers tot een totale keten." Toon Loonen, fractieleider van het CDA: "Bij logistieke hallen is de beeldvorming dat ze volledig door arbeidsmigranten wordt gerund. Dat is niet juist. Ongeveer 70 procent is afkomstig uit de regio, de minder geschoolde banen wordt vaak ingevuld door arbeidsmigranten."

Distributiecentra nemen in Venray 45 hectare in beslag

In 2008 telde Nederland 22 miljoen vierkante meter aan megadistributiecentra, begin 2017 28 miljoen vierkante meter, drie jaar later zijn het 2215 XXL-centra op 37 miljoen vierkante meter. De cijfers zijn afkomstig van onder andere Buck Consultants International, een Nijmeegs adviesbureau met ruimtelijke ordening als specialisatie.
Buck wil de cijfers van specifiek de gemeente Venray niet geven. "Wij hebben tijd en moeite gestoken om alle cijfers boven water te krijgen", aldus een woordvoerder van Buck. "Dat kost natuurlijk geld. Daarom geven we niet alles zomaar prijs." Navraag bij de gemeente over de Venrayse cijfers schept meer duidelijkheid. Voor 2013 telde Venray vijf XXL-centra: drie op industrieterrein Smakterheide (twee centra van XPO van 85.000 vierkante meter en van Jabil van 45.000) en twee op De Blakt bij Oostrum van DSV (50.000) en Flextronics (50.000).

Tussen 2013 en 2019 kreeg De Blakt twee XXL-centra van CEVA.
Vervolgens was het de beurt aan Smakterheide, waar Syncreon een blokkendoos van 45.000 vierkante meter neerzette, DHG eentje van 53.000. Een nog bij de gemeente onbekend bedrijf gaat op De Blakt een XXL-loods van 40.000 vierkante meter bouwen.
Het gaat in Venray om een totaal van zo'n 450.000 vierkante meter, wat neerkomt op 45 hectare. Dan hebben we het over bebouwde oppervlakte. De ruimten om de loodsen heen, waar vrachtwagens aan- en afrijden, zijn daarbij niet meegeteld.
Hoeveel arbeidsplaatsen in deze Venrayse distributiecentra werken, kan de gemeente niet aangeven. Wel dat er jaarlijks 700.000 aan OZB wordt binnengehaald.
Op het nog aan te leggen industrieterrein De Spurkt, tussen de Loobeek en Smakterheide, wordt dertig hectare ingeruimd voor bebouwing. Mogen daar blokkendozen komen? Daarop reageren de partijen verschillend. Wel wordt vaak opgemerkt dat op de daken van nieuwe loodsen zonnepanelen verplicht moeten worden.

Lees verder op pagina 4.