Eric Beyer zit al elf dagen in opgesloten bij zijn schoonouders in Spanje.
Eric Beyer zit al elf dagen in opgesloten bij zijn schoonouders in Spanje. Foto: Eigen foto

Opgesloten in Spanje

Lucena | Eric Beyer zit vast in het Spaanse stadje Lucena. De 59-jarige Venraynaar is bij zijn schoonouders op bezoek en mag hun woning vanwege het coronavirus niet verlaten. "Ze hanteren hier een complete lockdown. Ik mag het huis alleen verlaten om de hond uit te laten of een boodschap te doen."


De lockdown in Spanje is al van kracht sinds zaterdag 14 maart. Toen Beyer met zijn Spaanse vrouw naar het Iberisch Schiereiland reed, was Nederland volgens hem nog in de ontkenningsfase. "Het zou maar een griepje zijn. Iedereen deed er erg luchtig over. Toen we in Spanje arriveerden, hoorden we dat het land in complete lockdown was. We waren van plan mijn zieke schoonmoeder te bezoeken en verzorgen. We wilden na een weekje eigenlijk terug naar huis, maar dat liep anders. De grens naar Frankrijk is dicht."
Wie in Spanje het huis zonder goede reden verlaat, krijgt een boete van minimaal 3000 euro. "Spanjaarden houden zich goed aan de gestelde regels. De mensen hier lijken niet op Nederlanders. Als ik zie dat de weekmarkt in Venray doorgaat, dan springen de tranen mij in de ogen. Straks wordt Venray de hotspot van Nederland. Dit is echt een ernstig virus en als Nederland zo laks blijft omspringen met het coronavirus, dan zit ik nog maanden vast in Spanje. Nederland loopt constant achter de feiten aan."

Ondanks de lockdown heeft Beyer het goed in Spanje. "De televisie staat constant aan en we worden goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Daarnaast hou ik Facebook een beetje bij, want ik moet toch de achterban op de hoogte houden. Ik werk voor Inalfa en kan ook vanuit Spanje wat werkzaamheden doen, vervelen is dus niet echt aan de orde. Toch wil ik ook wel graag naar huis, hoor. We hebben vijf honden thuis en die worden nu verzorgd door een vriend. Dat is natuurlijk niet ideaal."
Als Beyer de nieuwsberichten in Nederland volgt, wordt hij bijna boos. "De piek is nog niet in zicht. Als ik zie dat groepen mensen gezellig een dagje naar het strand gaan, dan krijg ik echt de kriebels. Denk na mensen, blijf binnen!"

Afbeelding