Burgemeester Luc Winants overhandigt directeur Christ van den Munckhof een 140 jaar Peel en Maas-jubileumtaart, in het bijzijn van handjevol medewerkers.
Burgemeester Luc Winants overhandigt directeur Christ van den Munckhof een 140 jaar Peel en Maas-jubileumtaart, in het bijzijn van handjevol medewerkers. Foto: Bert Albers

Video: 140 jaar Peel en Maas in coronatijd

Venray | Het zou een groot feest moeten worden, maar het 140-jarig jubileum van nieuwsblad Peel en Maas wordt vanwege de coronacrisis op vrijdag 27 maart 2020 op bescheiden wijze gevierd. "Ook bij ons werken veel mensen van thuis uit. Tevens vinden wij het nu ook niet gepast ten opzichte van anderen om de vlag uit te hangen. Later in het jaar pakken we ons moment nog wel", zegt directeur Christ van den Munckhof.


Toch vond burgemeester Luc Winants het bereiken van de mijlpaal bijzonder genoeg om dinsdag, vlak voor de tv-opname waarin hij vragen van burgers over corona beantwoordt, zowel directie als medewerkers van de Venrayse familiedrukkerij en -uitgeverij te verrassen met een taart met daarop het logo 140 jaar Peel en Maas. De redactie van het nieuwsblad maakte van die gelegenheid meteen gebruik om de burgervader een aantal vragen over Venray en Peel en Maas voor te leggen.


U bent sinds begin dit jaar burgemeester in de gemeente Venray. Hoe bevalt het u?

"Ik geniet werkelijk elke dag van Venray. Ook tijdens deze bijzondere periode. Ik ben vanaf het eerste moment onder de indruk van de mensen, onze ambtelijke organisatie, het creatieve en innovatieve bedrijfsleven en de vele fantastische vrijwilligers."


Kende u nieuwsblad Peel en Maas al?

'Mensen willen weten wat er in de eigen omgeving speelt'

"Nee, ik moet toegeven dat ik het blad pas heb leren kennen toen ik wist dat ik hier burgemeester zou worden."


Heeft u een abonnement?

"Jazeker. Ik beschouw het als een soort huwelijkse voorwaarde."


Hoe belangrijk is lokale journalistiek in en voor de democratie?

"De democratie staat in de gemeente het dichtst bij de burger. Het gaat in de gemeente over zaken die de inwoners direct aangaan. En daarvan doet de lokale journalistiek verslag. Met de afkalving van de regionale media is de lokale journalistiek alleen maar belangrijker geworden als waakhond van de democratie. En tot slot: temidden van alle globalisering hebben mensen er juist ook behoefte aan om te weten wat er in de eigen omgeving speelt."


Peel en Maas is meer dan een krant alleen. Peel en Maas is multimediaal, met tv, website en erg actief op sociale media. Belangrijk?

"Onvermijdelijk zou ik willen zeggen. ‘De lezer’ heeft nooit bestaan, maar in de 21e eeuw is de nieuwsconsument enorm verschillend. Jeugd, ouderen, mannen, vrouwen, ze hebben allemaal hun voorkeurskanalen en daar moet je als medium op
anticiperen."


Hoe belangrijk is Peel en Maas in deze toch voor veel mensen barre coronatijden?

"Het lokale medium brengt deze wereldwijde crisis terug tot menselijke proporties en maakt het daarmee beter te begrijpen."

Wat zou u tegen de familie Van den Munckhof en alle personeelsleden willen zeggen?

"Een bijzondere prestatie, een voorbeeld van de stelling dat familiebedrijven het hart van de Nederlandse midden- en kleinbedrijf vormen. Ik hoop dat het spreekwoord voor jullie familie nog lang opgaat: ‘Wie schrijft, die blijft’."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding