Frank van Gool van OTTO:


'Coronavirus grote uitdaging'

Venray | Terwijl veel Nederlandse bedrijven bezig zijn met werktijdverkorting en een beroep doen op maatregelen van de overheid, liggen de kaarten bij OTTO Work Force totaal anders. “Wij zijn heel belangrijk voor de Nederlandse economie en hebben de komende week juist duizend extra mensen nodig”, aldus oprichter en directeur Frank van Gool.

Door Christ van den Munckhof

Zijn woorden klinken wellicht wat vreemd met het oog op de huidige coronacrisis en de invloed daarvan op de economie. Maar niet als je weet dat veel mensen van de internationale arbeidsbemiddelaar werkzaam zijn in de distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo. “Ongeveer 80 procent van die medewerkers zijn onze mensen”, legt Frank van Gool uit. “Door het coronavirus en het hamstergedrag van de mensen ligt er bij ons een hele zware verantwoording om de schappen gevuld te houden. Circa de helft van wat er in de supermarkten verkocht wordt, gaat door de handen van OTTO-medewerkers.”

Bij OTTO, dat zijn hoofdkantoor in Venray heeft, is het dan ook alle hens aan dek. “We zitten midden in de voedselketen. Nu de restaurants hun deuren hebben gesloten, komt het nog meer neer op de supermarkten. Qua uren hebben we nu een toptijd. Volgende week hebben we duizend extra mensen nodig. Enerzijds verschuiven we mensen vanuit andere sectoren, maar er komen ook nog dagelijks medewerkers uit Oost-Europa om het werk te kunnen blijven doen.”

Bij OTTO worden momenteel crisisdiensten gedraaid. Een goede begeleiding is daarbij volgens Van Gool essentieel. “We hebben zelf intern fors opgeschaald, waarbij de 'social distance' natuurlijk ook een belangrijke rol speelt. Veel mensen werken dan ook van thuis uit of op andere locaties.” Daarnaast heeft Van Gool twee keer per dag intensief contact met de stafmedewerkers in Nederland en met de recruiters in het buitenland. “Dat is nodig om overal duidelijkheid te verschaffen. We moeten waken voor paniekvoetbal en nepnieuws. Dat vergt nog meer van onze organisatie. Voor ons zijn onze flexmedewerkers en onze klanten het meest belangrijk. Voor de rest staan alle andere activiteiten, zoals de viering van ons twintigjarig jubileum, op nul.”