Burgemeester Luc Winants nam deze week plaats in de studio van Peel en Maas TV.
Burgemeester Luc Winants nam deze week plaats in de studio van Peel en Maas TV. Foto: Willem Menting

Video: Winants over corona

Venray | Burgemeester Luc Winants beantwoordde deze week in de studio van Peel en Maas TV vragen van Venraynaren over het coronavirus. Een greep uit een aantal gestelde vragen:


Rosa (10) vraagt zich af waarom we ons zo druk maken nu? Ze vindt dat je je niet zo druk moet maken om een griep. Wel zegt ze dat het coronavirus zich snel verspreidt. Kunt u haar geruststellen?
"Het is heel ernstig. Het is een virus dat we nog nooit hebben gehad in Europa. Er zijn nog geen medicijnen voor, dus we moeten ook voorkomen dat er veel mensen besmet raken met het virus."

Julian (13) vraagt aan de burgemeester hoe de gezonde mensen in Venray gezond blijven als ze alleen maar thuis zitten.
"Het is heel verstandig om ook naar buiten te gaan. Het is belangrijk om in conditie te blijven. Hou wel afstand van elkaar en ga niet in grote groepen naar buiten."

Mag ik buiten voetballen met vriendjes? En fietsen?
"Sporten is goed en gezond. Je moet blijven bewegen. Voetbal is wel een contactsport, dus als je een doelpunt maakt kun je elkaar beter niet omhelzen. Dat doen we later wel weer. Dus voetballen kan, maar blijf wel een beetje bij elkaar uit de buurt."

Bent u blij dat de baliefunctie van de coffeeshops open is?
"Door het afhalen van spullen bij de coffeeshop mogelijk te maken, proberen we te voorkomen dat er overlast ontstaat in de buurt. We willen dus op deze manier de rust in de omgeving bewaren."

Wordt er meer gesurveilleerd in het centrum van Venray nu ook de horeca gesloten is?
"Er is een afspraak over een zogenaamde noodverordening. Dat wil zeggen dat wij als overheid handhavend kunnen optreden. Toezicht zal daar ook op gericht zijn. De noodverordening zullen wij toepassen als dat nodig is."

Wat kan de gemeente doen om ondernemers financieel tegemoet te komen? Terrasleges schrappen bijvoorbeeld?
"We hebben te maken met een ongewone situatie. We hebben in Venray veel ondernemers die normaal gesproken de handen uit hun mouwen steken. Zij hebben van de ene op de andere dag geen werk meer. Dat heeft ook flinke financiƫle consequenties. Hoe we dat oplossen is nog niet bekend. We ondervinden allemaal schade en er komen kraakheldere antwoorden op deze vragen. Daar kom ik op een later moment op terug."

Oppassers schieten als paddenstoelen uit de grond. Jeugdigen of volwassenen die zich, goedbedoeld, aanbieden op te passen nu de kinderopvang sluit. Is dat gewenst, met het oog op de verspreiding van het virus?
"Het klopt dat er gelukkig veel mensen opstaan die iets kunnen betekenen voor een ander, maar we proberen er wel voor te zorgen dat het ordelijk verloopt. De eerste hulp ontstaat vaak via buren en bekenden. We proberen elkaar zo goed mogelijk te ondersteunen en de kwaliteit van de aangeboden diensten moet goed zijn. Mocht je twijfelen aan de diensten die worden geleverd laat het dan weten aan de gemeente."

Vragen:

Iedereen die vragen heeft over het coronavirus kan die stellen aan burgemeester Luc Winants via redactie@peelenmaasvenray.nl.