Vervolg van pagina 3

VVD spreekt van vooropgezet plan

Venray | De VVD kwam met de hardste kritiek op de proppen. Bas Künen startte met de opmerking dat de schetsen van de plannen er goed uitzagen. "Alleen het proces ernaartoe is opmerkelijk", vervolgde Künen.

"Er is onderzoek gedaan naar veel locaties. Komen we toch bij dat pand uit. Een onderbouwing om in het oude AH-pand de bieb te plaatsen was dat de opening naar het Schouwburgplein zou komen liggen. Dat is niet het geval. Die staat nu ingetekend in het steegje dat wordt verbreed. Opmerkelijk. Zeker omdat de VVD van mening is dat kopen van het pand al geen goed plan was." Wethouder Anne Thielen stelde dat het horecadeel van de bieb naar het plein is gericht. "Parkeren is ook een dingetje", vervolgde Künen. "Hoe past dit in de inclusie-agenda? Waarom is dat niet ingetekend? Het komt weer als mosterd na de maaltijd, we moeten erom vragen." Parkeerplaatsen voor gehandicapten zijn hartstikke belangrijk, merkte Thielen op. "De bieb is voor iedereen."
Künen kwam nog eens terug op het proces. "Tot het komen van de locatie is als het inlopen van een fuik. Het blijft opmerkelijk dat een pand als in een soort monopolyspel is aangekocht door de gemeente. Dat dat deels met provinciaal geld gebeurde is verder niet belangrijk. Stukje bij beetje komen we bij het voorop gezette plan uit. Wat de raad vindt lijkt er niet meer toe te doen. Het lijkt er ook op dat de wethouders (Anne Thielen en Jan Loonen red.) in deze regeerperiode koste wat kost de eerste steen willen leggen en de voorpagina van de Peel en Maas willen halen. We willen het beste voor Venray. De bibliotheekwet moet goed worden uitgevoerd, het geld moet goed worden gespendeerd."

'Tot het komen van de locatie is als het inlopen van een fuik'

Voor de VVD is het in elk geval niet duidelijk waarom het AH-pand de beste optie is voor een bibliotheek. Künen: "Ik wil van de wethouders horen waarom het wel zo is."
Het heeft te maken met de locatie, probeerde Thielen Künen duidelijk te maken. "Met de aansluiting op het groen van het Gouden Leeuwplein, een inspirerende omgeving, een hub waar iedereen terecht kan." Loonen had er niets aan toe te voegen. "Het college spreekt met één mond."
De gemeente Venray kocht het winkelpand aan voor 1.225.000 euro, waarvan acht ton provinciale subsidie. De verbouwing kost zo'n 1.9 miljoen euro.
Dinsdag 31 maart debatteert de raad over het plan.