Brandweer en boeren zamelen mondkapjes in

Venray | De Limburgse land- en tuinbouwbond LLTB roept haar leden op om mondkapjes en wegwerpoveralls aan zorgverleners te geven.

Limburgse ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners hebben een nijpend tekort aan de beschermende kleding en mondkapjes. Veel vee- en pluimveehouders maken ook gebruik van deze artikelen.

"In tijden van crisis komt het erop aan elkaar te helpen", meldt een woordvoerder. "Voor de agrarische sector is dit een gelegenheid om te laten zien dat we staan voor wat we zeggen. Boeren en tuinders houden Limburg gezond. Dat is onze belofte aan de samenleving. Dat gaat verder dan de gezonde voeding die we produceren, die verse bos bloemen op tafel of onze bijdrage aan de economie en werkgelegenheid. Het houdt tevens in dat we er zijn in tijden van nood en tijden waarin we het zelf lastig hebben."

De LLTB zal de producten bij boeren inzamelen en afleveren bij het Sint Jans Gasthuis in Weert. Het ziekenhuis zal samen met de Limburgse veiligheidsregio’s en GGD's de overalls en mondkapjes verspreiden over de ziekenhuizen en verpleegtehuizen in Limburg. Boeren die inderdaad een voorraad hebben, kunnen op de website van de LLTB een formulier invullen. De LLTB maakt dan een afspraak om de spullen persoonlijk op te komen halen. De agrarische belangenorganisatie bezorgt de mondkapjes en overalls aan het provinciale verdeelpunt van de veiligheidsregio’s.

'Iedereen bedankt voor de mondkapjes!'

De brandweer in Noord-Limburg heeft dinsdag ook een oproep gedaan om mondkapjes en overalls in te leveren bij brandweerkazernes in de regio. 'We hebben ongeveer 1100 mondkapjes ingezamel, meldt een woordvoerder op Twitter. 'Wil je nog mondkapjes inleveren, dan kan dat via de LLTB. Zij komen deze dan ophalen. Je kunt geen mondkapjes meer inleveren bij de brandweerkazernes. Iedereen bedankt voor de mondkapjes!'