Twan van Bussel van Gastrobar TOF:
Twan van Bussel van Gastrobar TOF: "We bezorgen sinds vorige week maaltijden aan huis." Foto: Jolijn van Goch

Video: 'Virus ramp voor horeca'

Venray | De horecagelegenheden in ons land moesten vanwege het coronavirus zondag om 18.00 uur hun deuren sluiten. Deze maatregel duurt tot en met 6 april. Het besluit, dat om 17.30 uur bekend werd gemaakt en een halfuur later al inging, verraste verschillende cafés en restaurants. "We hebben als Venrayse horeca goed geanticipeerd. Mensen mochten wel rustig hun bord leegeten als ze voor 18.00 uur in een restaurant zaten", vertelt Gijs Schapendonk, voorzitter van de afdeling Venray van Koninklijke Horeca Nederland, en uitbater van Proeflokaal Goesting.

Door Willem Menting

Ook Twan van Bussel van Gastrobar TOF zag het besluit aankomen. De Venrayse horecaondernemer begrijpt het en heeft op een creatieve manier ingespeeld op de algehele horecasluiting. "We bezorgen sinds vorige week maaltijden aan huis. Afgelopen weekeinde hebben we het druk gehad met de bezorgservice en daarom hebben we besloten om die door te zetten. Ik ben zelf maaltijden aan huis gaan bezorgen. Het is leuk om te doen. Mensen kunnen telefonisch bij ons bestellen en het menu staat op de website. Ondanks deze creatieve oplossing hebben we geen volledige inkomsten, maar wij komen er als bedrijf wel uit. Ik kan me voorstellen dat er collega's zijn die het zwaarder hebben."

Ook bij De Witte Hoeve komen de maatregelen hard aan: "Er zijn nog maar een paar hotelkamers bezet en vergaderingen, bijeenkomsten en partijen zijn afgelast. Het is een ramp", zegt manager Nen Vosse."Mijn acht vaste medewerkers zitten in de deeltijd-WW en 35 oproepkrachten zitten thuis. Ik run het hotel nu samen met mijn vrouw. Dit moet niet lang gaan duren, ik mis straks 100.000 euro omzet. Ook de paranormale beurs is afgelast en ik ben bang dat de periode na 6 april wordt verlengd. Dit is overmacht."
De maatregelen zijn bij Hotel Asteria ingeslagen als een bom. "Het is crisis, aan de andere kant is het fijn dat er nu duidelijkheid is", stelt manager Jaco Nabuurs. "Daar kunnen we nu naar handelen. Momenteel zijn er slechts zeven medewerkers in het hotel. Normaal lopen er zeker zestig rond. Ook wij hebben werktijdverkorting aangevraagd. We missen bijvoorbeeld al 500 hotelovernachtingen doordat de Duitse en Schotse voetbalploegen onder 17 jaar vorige week hebben afgezegd. De financiële schade is daardoor direct groot. Ook alle evenementen en vergaderingen zijn afgelast tot en met 6 april." Het hotel blijft voorlopig geopend, maar veel gasten zijn er niet. "De horeca is ook gesloten. We mogen alleen roomservice aanbieden en het ontbijt wordt voor de kamerdeur neergezet. Er is veel geld nodig van de overheid om alle hotels te ondersteunen. Het wordt voor veel hoteliers een uitdaging om het hoofd boven water te houden." Schapendonk noemt het 'hele heftige maatregelen'. "We hebben ook het verzoek ingediend bij de gemeenteraad om dit jaar geen toeristenbelasting te heffen en de leges voor de terrassen achterwege te laten. Alle kleine beetjes helpen." Volgens Schapendonk is het vooral belangrijk om in gesprek te blijven met verschillende partijen. "We zijn in gesprek met banken en met pandeigenaren. Wellicht kunnen we in de kostenstructuur zaken schrappen. Dat er hele harde klappen gaan vallen, is wel duidelijk. En het einde is nog niet in zicht. We moeten er het beste van maken. Als horeca zetten we er samen de schouders onder."