'Haal alleen dagelijkse boodschappen'


Venray | De afgelopen dagen was hamsteren vanwege het coronavirus de grote hype, met deels lege supermarktschappen tot gevolg.

Er waren en zijn duizenden extra vrachtwagens onderweg om supermarkten goed te bevoorraden. De bodem is bij fabrikanten en distributiecentra nog niet in zicht. Maar ook supermarktmanager Mark Nabuurs van PLUS Guido van Dijck in Landweert roept wel iedereen op om alleen dagelijkse boodschappen te doen.

Vrijdag ontstond er volgens Nabuurs een run in de winkels op producten als pasta, soepen, halfvolle melk, rijst, eieren en broodvervangers zoals afbakbare broodjes, maar vooral wc-papier.

“Het was een gekkenhuis. En het aparte is: het is helemaal niet nodig. Er is geen tekort aan producten als iedereen gewoon koopt wat nodig is. Het probleem was om alles snel weer naar de winkels te krijgen.” Een geluk bij een ongeluk is dat de scholen dicht zijn. “Daardoor hebben we geen gebrek aan personeel, kunnen we onze zieken vervangen en onze vakken weer snel bijvullen.”

Doordat meer mensen thuis en de restaurants gesloten zijn, stijgt de omzet van supermarkten, weet Nabuurs. “Mensen kopen gemiddeld meer, we plussen. Maar desondanks hopen ook wij dat het coronavirus snel overwaait en alles snel terugkeert naar normale proporties. We denken momenteel zeker niet aan geld, de gezondheid van mensen is veel belangrijker. Van de huidige situatie worden ook wij echt niet vrolijk. We zijn ook écht trots op onze medewerkers die de supermarkt overeind houden."