Onderwijs op afstand zijn nu de toverwoorden

VENRAY | Na de verplichte sluiting van de scholen zijn 'onderwijs op afstand' de toverwoorden. Of het nu de basisscholen, middelbare scholen of ROC Gilde Opleidingen betreffen, lesgeven en lessen volgen via de computer moet de komende weken de normaalste zaak van de wereld gaan worden. De gehele communicatie tussen school en leerlingen loopt bij alle onderwijsinstellingen via de digitale snelweg. De meeste leerlingen hebben inmiddels hun schoolkluisjes leeggemaakt.

Door onze redactie

Hoe gaan de scholen eigenlijk om met de coronacrisis? Hieronder een overzicht.

Raayland College
De Venrays middelbare school noemt het afstandsleren 'een bijzonder klus, een uitdaging, mede vanwege de korte termijn. Het vraagt flexibiliteit en extra inspanning om afstandsleren nu goed vorm te geven'. Het onderwijs en de schoolorganisatie gaan er heel anders uitzien, geeft de school aan. Maar eigenlijk ook niet. 'In essentie doen we gewoon wat we deden'.

De Raayland-leerlingen en hun docenten gaan met Itslearning aan de slag. Een in Noorwegen ontwikkelde elektronische leeromgeving voor het aanbieden van leerstof en het houden van contact. De docenten zijn begin deze week aan de slag gegaan om alles in te richten. Per vak krijgen de leerlingen de taken voor een week door. Elke docent maakt met de eigen leerlingen afspraken over pauze- en recreatiemomenten. Leerlingen die afstandsleren thuis niet kunnen volgen door gebrek aan apparatuur, kunnen via de school een device regelen. Vijftien leerlingen willen daar gebruik van maken.

'Heb vertrouwen, geloof in jezelf en hou het hoofd koel'

De scholen kregen dinsdag vanuit Den Haag de opdracht om de schoolexamens van de examenjaarleerlingen (vmbo 4, havo 5 en vwo 6) alsnog af te nemen. 'Dat wordt even puzzelen', laat tijdelijk adjunct-locatiedirecteur Ton Voermans de examenleerlingen weten. 'Omdat we waarschijnlijk met minder surveillanten moeten werken en met kleinere groepen in lokalen.' Uiterlijk donderdagochtend worden de examenkandidaten ingelicht over het schoolexamenrooster. 'Heb vertrouwen, geloof in jezelf en hou het hoofd koel', steekt Voermans ze nog een hart onder de riem. 'Je bent tot veel in staat en dat ga je de komende weken laten zien. Zet 'm op'. De schoolkluisjes zijn dinsdag door de leerlingen leeggehaald. Om te voorkomen dat er te grote groepen leerlingen op school zouden zijn, stelde het Raayland een schema op wanneer een bepaalde klas op school werd verwacht. Ook is Raayland ingesteld op noodopvang voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Maandag zijn er geen leerlingen opgevangen.

Metameer Stevensbeek en Boxmeer
Ook op de twee locaties van Metameer in Stevensbeek en Boxmeer (jenaplanonderwijs) wordt in deze tijden dankbaar gebruikgemaakt van Itslearning. De directie op die school benadrukt het groet belang van de driehoek leerling-ouder-school. Woensdag is begonnen met afstandsleren met als uitgangspunt: zo eenvoudig en duidelijk mogelijk.

Metameer roept ouders op samen met hun kind (of kinderen) binnen het gezin een dagschema te maken. En afspraken te maken wanneer het tijd is voor school en ontspanning. Vrijdag 27 maart last Metameer een evaluatiemoment in. De schoolexamens en mondelinge opdrachten gaan door, maakte onderwijsminister Arie Slob bekend. Metameer gaat zich daarop voorbereiden en vraagt de examenleerlingen te blijven oefenen. Metameer biedt ouders met cruciale beroepen de kans hun kind(eren) toch naar school te brengen voor opvang. Daar werd geen gebruik van gemaakt. Wel waren er docenten die jun eigen kinderen mee naar school namen voor opvang.

ROC Gildeopleidingen
Het ROC in Oostrum is woensdag 18 maart gestart met onderwijs op afstand. Elke leerling krijgt hierover een bericht hierover van de persoonlijke trajectbegeleider. Het huidige lesrooster blijft daarbij van kracht. De leerlingen moeten op de schoolwebsite MijnGilde in de gaten houden voor meer informatie en instructies. De binnenlandse stages gaan in principe gewoon door. De leerlingen die in het buitenland stage lopen, zijn verzocht direct naar huis te komen.
De eerstejaars stage van de Zorg- en Welzijnsopleidingen zijn per direct en tot en met 24 april 2020 stopgezet. Leerlingen in het tweede, derde of vierde leerjaar komen tot 24 april 2020 niet naar school. Het ROC geeft aan het wenselijk te vinden dat de praktijkdagen waar mogelijk worden uitgebreid. Kan dat niet dan werkt de leerlingen de overige dagen thuis aan schoolopdrachten.