Weinig weerstand verhuizing bieb

VENRAY | BiblioNu lijkt zich te kunnen gaan voorbereiden op verhuizing naar het voormaiige AH-pand in het centrum van Venray. De commissie Leven was het vorige week in grote lijnen eens met het collegevoorstel. Dat voorstel voorziet ook in woningbouw op de locatie aan de Merseloseweg, waar de bieb nu zit. Er was wel wat gesputter van enkele fracties, maar de gemeenteraad zal 31 maart naar verwachting geen grote blokkades gaan opwerpen.

Door Henk Baltussen

Al jaren terug lieten burgemeester en wethouders hun oog vallen op het voormalige winkelpand als nieuw onderkomen voor de bibliotheek. EInd 2018 kocht de gemeente het pand aan. Uit alles bleek dat dat was gedaan om de bieb daarin onder te kunnen brengen. Maar veel fracties waren niet blij met de wijze waarop het college het plan erdoor wilde duwen. Want de gemeenteraad neemt uiteindelijk het finale besluit erover. De raad gaf het college vorig jaar de opdracht meer locaties te onderzoeken waar de bieb naartoe zou kunnen verhuizen. Acht locaties werden nader bekeken. Het huidige biebpand aan Merseloseweg en de oude AH-winkel kwamen als 'winnaars' uit de bus. Vervolgens onderzocht het college op verzoek van de raad welk van de twee panden het meest geschikt is als bieblocatie. Bij de uitwerking is door het college ook gekeken naar de vestiging van charitatieve instellingen en woningbouw. Uit de zes verschillende scenario’s die daarna zijn uitgewerkt, kwam de bibliotheek in het voormalige AH-pand als beste uit de bus. Vorige week stelden B en W de commissie voor om de bieb en de speel-o-theek in het oude AH-pand onder te brengen, met inbegrip van een nieuwe fietsenstalling. Op de locatie waar nu de bieb zit moeten woningen komen. Erik Vullings (CDA) stemde in met het plan. Alleen de bereikbaarheid is een aandachtspunt. "Hoe kan de mindervalide medemens er komen? Misschien door extra parkeerplaatsen op het Gouden Leeuwplein?" Wethouder Anne Thielen gaf aan 'dat dat zeker wordt meegenomen'.
PvdA-commissielid Henk Bisschops vroeg zich af waar de keuze van het college op is gebaseerd. "Ik zie geen onderbouwingen. Alleen feiten en vaststellingen van het college. Sloop van het pand waar de bieb nu zit, is geen optie. Wat ons betreft blijft de bieb op de huidige plaats."
Ook Venray Lokaal miste de parkeerplekken voor mindervaliden. De tweede coalitiepartij D66 wees ook de bereikbaarheid van de nieuwe bieblocatie aan als een minpuntje.

Lees verder op pagina 16.