Kolonel Jos Kuijpers (tweede van rechts) nam het commando over van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando over van Jan Blom.
Kolonel Jos Kuijpers (tweede van rechts) nam het commando over van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando over van Jan Blom. Foto: Rikus ten Brücke

Video: Machtsoverdracht vliegbasis De Peel

Vredepeel | Kolonel Jan Blom droeg donderdagmiddag het commando over van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) over aan zijn ranggenoot Jos Kuijpers. De ceremonie vond plaats op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.


Kuijpers is geboren en getogen in Susteren en is de eerste Limburgse commandant van de enige operationele eenheid in Limburg. De ceremonie was donderdagmiddag versoberd in verband met het coronavirus. "Ik ben ongelofelijk trots. Dit is zo uniek en het is voor mij het hoogst haalbare. Ik ben ook de eerste Limburger, dat is wel bijzonder. Dat ik juist van deze eenheid leidinggevende mag worden, is echt de kers op de taart."

De kolonel is apetrots op de eenheid in Vredepeel. Volgens Kuijpers is het dan ook een speciale eenheid. "Dit is heel specialistisch. Wij als landmacht werken samen met de luchtmacht en ook met Duitse collega's. Samen staan we voor de luchtverdediging. We zijn uniek in Nederland en ook in Duitsland." Toch staat DGLC de komende tijd voor verschillende uitdagingen. Kuijpers ziet immers dat het luchtwapen op steeds meer verschillende manier wordt ingezet. "Dat baart mij aan de ene kant zorgen. Aan de andere kant moeten wij daar wat aan doen en dat kunnen we ook." De eenheid van kolonel Blom blijft dan ook op de ontwikkelingen inspelen. "Er is werk aan de winkel. We hebben een mooie eenheid, maar we moeten blijven ontwikkelen. Als er bijvoorbeeld veel gebruik wordt gemaakt van drones als luchtwapens, dan moeten we daar op kunnen reageren. We moeten sneller en beter kunnen handelen. Daar liggen uitdagingen."

Kolonel Jos Kuijpers: 'Ik ben echt zo ongelofelijk trots'

Omwonenden, direct grenzend aan de kazerne in Vredepeel, waren bij de plechtigheid uitgenodigd. Bij de ceremonie stonden 200 militairen opgesteld, onder wie ook een Duitse vertegenwoordiging van de Flarakgruppe 61. Deze eenheid staat sinds 2018 onder het bevel van het DGLC. Livemuziek werd er niet gespeeld. De harmonie kon vanwege de verspreiding van het coronavirus in Noord-Brabant vorige week niet aanwezig zijn. De muziek kwam tijdens de ceremonie uit de speakers.

Samenwerking
Kuijpers geniet bij het DGLC onder meer van de samenwerking met de Duitse Flarakgruppe 61: "Ik vind deze samenwerking heel belangrijk. Luchtverdediging is een schaarstecapaciteit. En dan is het verstandig en heel goed om de samenwerking te zoeken. Wij kunnen leren van de Duitsers en zij van ons." Jan Blom nam afscheid als commandant van het DGLC. "Ik wens mijn opvolger ontzetten veel geluk en succes. Ik zou zeggen: 'Ga zo door en pak de draad weer op zoals we die samen hebben opgepakt'."

Kuijpers staat te trappelen om aan de slag te gaan: "Ik heb er ontzettend veel zin in. Het is niet te beschrijven. Ik ben zo blij. Ik hoop dat het zichtbaar is."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding