Het duel tussen Leunen en SVOC'01 was een van de laatste wedstrijden voor de algehele afgelasting.
Het duel tussen Leunen en SVOC'01 was een van de laatste wedstrijden voor de algehele afgelasting. Foto: Henk Lammen

Virus legt sportwereld lam

Venray | Sporthallen en -parken zijn gesloten, de tenues blijven voorlopig in de tas en de schoenen in het vet. Het coronavirus heeft de sportwereld volledig lamgelegd. Vanuit de Venrayse sportwereld is met veel begrip gereageerd op het besluit om de sportevenementen en -wedstrijden in ieder geval tot medio april te schrappen.

Door Willem Menting

"Het is natuurlijk vervelend voor alle voetballers en andere sporters dat ze hun hobby niet meer uit kunnen voeren, maar er zijn veel ergere dingen. Gezondheid is het allerbelangrijkste en veel bedrijven zitten in zwaar weer. Mensen dreigen hun baan te verliezen. Voetbal is in deze tijden slechts bijzaak", zegt SV United-voorzitter Herman Rutten.
Ook Freek Thoone, trainer van de voetballers van Leunen, heeft begrip voor de situatie. "Dit is de enige en juiste beslissing. We zaten met de ploeg in een goede fase. Wat dat betreft is het jammer, maar we staan volledig achter de beslissing. Het sportpark is tot 6 april gesloten en er wordt ook niet getraind."
Niet alleen de voetbalwereld staat achter de beslissing om sportevenementen te schrappen, zo wordt duidelijk na een rondgang langs diverse sportclubs. "Het bestuur van SVOC’01 heeft geen moment getwijfeld en alle adviezen opgevolgd die de bonden, NOC/NSF en het RIVM van dag tot dag hebben gegeven", vertelt Lonneke Voermans, voorzitter van afdeling korfbal van SVOC'01. "Midden vorige week betekende dit dat we onze leden erop wezen dat ze met milde klachten niet moesten komen sporten. Een dag later was dit al gewijzigd in een algehele sluiting van het sportpark en afgelasting van trainingen, wedstrijden, lessen en eventuele andere activiteiten. We wilden daarbij één lijn trekken, zonder uitzonderingen te maken. Dit allereerst en vooral ten behoeve van de gezondheid van leden en vrijwilligers, maar ook om onduidelijk en discussie te voorkomen. Leden hebben wel vragen over het verdere verloop van het seizoen, maar daar hebben we vanzelfsprekend geen antwoord op. Meer dan afwachten kunnen we voorlopig niet doen." Ook bij SV Merselo wordt gehoor gegeven aan de richtlijnen van het RIVM. "Alle trainingen, wedstrijden en bijeenkomsten voor zowel korfbal als voetbal zijn afgelast. Iedereen begrijpt deze situatie", vertelt korfbalster Aniek van den Heuvel. Guido Pop sluit zich met hockeyclub Venray aan bij de rest van de verenigingen. "De club heeft alle hockeyactiviteiten tot 1 april afgelast. Ook onze trainingen zijn gestaakt tot nader orde. Het begrip voor de situatie is er zeker, gezondheid gaat voor alles." De hockeyer van het eerste team baalt tegelijkertijd van de beslissing. "Natuurlijk is er ook teleurstelling binnen ons team gezien het goede seizoen dat wij aan het neerzetten waren. Wij hopen dat de hele situatie snel beter zal worden en zullen gehoor geven aan de adviezen van het RIVM." Ook de tennisbanen van TC Rodhe zijn in ieder geval tot 6 april gesloten. "Dit betekent ook dat er niet meer vrij getennist mag worden en er ook geen trainingen meer gegeven worden. Dit houdt ook in dat de Spinesport Rodheo Open en de clinic niet doorgaan", laat de vereniging in een reactie weten.
Bij handbalvereniging Manual is positief gereageerd op het opvolgen van het advies van het RIVM. "Wel is het onduidelijk of de wedstrijden nog worden ingehaald of dat de stand binnen de competitie nu blijft zoals die is", vertelt Tessa Vorstenbosch, speelster van het eerste vrouwenteam van Manual. "Als de stand zo blijft, zouden wij kampioen worden en dat wil je natuurlijk niet op deze manier."