De leerkrachten Marivi Wijs (rechts) en Judith Vrolings schrijven briefjes naar kinderen van de onderbouw van de Montessorischool.
De leerkrachten Marivi Wijs (rechts) en Judith Vrolings schrijven briefjes naar kinderen van de onderbouw van de Montessorischool. Foto: Rikus ten Brücke

Video: Coronabrief voor schoolkinderen

Venray | Op een gewone maandag bruist het van de activiteiten in en rond de Montessorischool aan de Boterbloem. Door het coronavirus is de school tot tenminste 6 april dicht. De 175 kinderen zijn thuis. Niet allemaal.

Door Henk Baltussen


Vier kinderen en zeven leerkrachten zorgen voor een beetje leven in het gebouw. Nee hoor, ze zijn niet in overtreding. Want de vier kinderen die wel welkom op school zijn, hebben ouders die in deze bijzondere tijden hard nodig zijn in de zorg of bij de hulpdiensten. "Enkele leerkrachten zitten ziek thuis", zegt directeur Petra Janssen. "De rest is hier hard aan het werk. Want er is genoeg te doen. We willen op verschillende manieren contacten met de kinderen en de ouders blijven houden. Op de digitale manier en via het ouderwetse papier. Zo schrijven alle leerkrachten van de onderbouw een briefje aan de kinderen die thuis zijn. We stimuleren ze een briefje of een tekening terug te sturen. Digitaal lesgeven is minder eenvoudig. Families met meerdere kinderen hier op school, hebben thuis niet altijd voor iedereen een computer of iPad. We bedenken hier oplossingen voor. Wij zien het vooral als een uitdaging. De grootste uitdaging is wel om op afstand verbonden te blijven met ouders en kinderen. En niet alleen digitaal. Je ziet nu al creatieve oplossingen ontstaan. We gaan ervoor."
Marcel Reulen, bestuursvoorzitter van Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV), keek met een goed gevoel terug op de eerste dag van de verplichte scholensluiting. "We zagen het wel aankomen. Vorige week donderdag zijn we begonnen met plannen maken voor onderwijs op afstand. Welke programma's kunnen we aanbieden, hoe kunnen we boeken en schriften bij de kinderen laten komen? Daarbij zijn er bij enkele kinderen laptops en andere devices afgeleverd, zodat ze digitaal onderwijs kunnen volgen. Niet alle gezinnen hebben dergelijke apparatuur in huis. Ze krijgen dat kosteloos te leen. Op die manier willen we ook gelijkheid scheppen. We doen ook een beroep op de ouders. We vragen ze bijvoorbeeld om de kinderen een half uur per dag te laten lezen."
Afwachten was het maandag voor de SPOV-scholen hoeveel ouders met cruciale beroepen hun kind of kinderen naar school zouden brengen voor opvang. Reulen: "Toen zondag duidelijk werd dat de scholen dicht moesten, hebben we direct de ouders gevraagd of ze konden doorgeven of hun kind voor opvang naar school kwam. Uiteindelijk kwamen maandag veertig kinderen op een totaal van drieduizend naar school. Dat viel ons erg mee. Het tekent de flexibiliteit van de ouders."
Reulen noemt het een kans dat nu met spoed onderwijs op afstand wordt ingevoerd. "Je moet nu wel. Met het oog op het lerarentekort kan het in de toekomst ingezet worden. Er is hier keihard gewerkt. Crisis verbindt."