'Inclusie is rode draad voor Venray'

CDA en Samenwerking Venray (SV) toonden zich milder voor de wethouder die een Inclusie Agenda niet nodig vindt. "Om het alleen aan papier toe te vertrouwen dat vervolgens in een la verdwijnt, daaraan hebben we niets", stelde Bernie van Lierop.

Gielens vroeg zich af waarom SV vorig jaar de motie dan steunde voor een Inclusie Agenda. "We willen geen papieren tijgers", vond Van Lierop.
Martin Wijnhoven (CDA) vond dat er al heel wat stappen zijn gezet. "Er gebeurt heel veel. Het CDA denkt wel dat er nog winst is te behalen. Het heeft tijd nodig."
Wethouder Thielen Gardeniers hechtte eraan te benadrukken dat inclusie voor de gemeente Venray belangrijk is, een rode draad. "Ik heb hetzelfde enthousiasme als u (Jack Gardeniers red.). Maar als we het over wetten en regelgeving hebben komen we in een patstelling." Want volgens Thielen leert navraag bij instanties dat het deels aan de gemeente is hoe inclusie vorm te geven. "Het is niet dat wij niet aan wetten en regels voldoen. Wij proberen op verschillende onderdelen waarbij we als gemeente invloed op hebben, inclusie voorp te stellen. Maar een apart boekwerk schrijven dat in een la belandt, willen we niet. Het gaat om bewustzijn bijbrengen. En we doen al veel. onze kadernota is doordrenkt met inclusie." Gardeniers wilde ook weten waarom de toegankelijkheid van gemeente-website nog onder de maat is. "Dat zou al in 2016 worden opgepakt, terwijl 20 procent van de bevolking moeite heeft met participeren in de samenleving." Dat weerlegde Thielen: "Met een grotere letter- en voorleesfunctie is de site toegankelijker."
Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen wil inclusie in de gemeenteraad bespreken.