Maximaal dertig mensen mogen een uitvaartdienst bezoeken.
Maximaal dertig mensen mogen een uitvaartdienst bezoeken. Foto: Rikus ten Brücke

Lege plekken in kerk

Venray | Ook voor de uitvaartbranche is het door de maatregelen van het kabinet passen en meten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo mogen bij een afscheidsdienst in het crematorium nog maar dertig mensen aanwezig zijn.

Ook bij kerkelijke diensten worden maar dertig personen toegelaten en wordt de aanwezigen geadviseerd om voldoende afstand te houden. Bij Briensveld Uitvaartverzorging in Leunen gaat het er ook anders aan toe. "Het is een hele aparte beleving. We moeten fysiek contact zoveel mogelijk vermijden", vertelt Gerrit Arts van Briensveld. "Normaliter geef je de nabestaanden direct een hand. Je doet niets liever dan een hand geven om je medeleven te tonen. Nu doen we dat bijvoorbeeld door de handen op het hart te leggen en de nabestaanden aan te kijken. Ook een mooie manier natuurlijk."
Daarnaast wordt persoonlijk contact, juist in de uitvaartbranche erg belangrijk, zoveel mogelijk vermeden. "We komen zoals gebruikelijk nog wel bij de mensen, maar zijn erg alert op de gezondheid van de familieleden en onszelf. We regelen een aantal zaken telefonisch en via de mail. We moeten aan onze eigen veiligheid en aan de gezondheid van de nabestaanden denken. We houden anderhalve meter afstand en wassen goed onze handen. We willen het contact zo menselijk mogelijk houden."
Door de rigoureuze maatregelen komt het ook veel voor dat dierbaren een uitvaartdienst niet bij mogen wonen, omdat er anders te veel mensen in een ruimte zijn. "Alle samenkomsten zijn heel klein. Ook raden we mensen met een zwakke gezondheid af om naar de diensten te komen. Dat klinkt misschien hard, maar het is op dit moment noodzakelijk." Volgens de uitvaartondernemer zijn er dankzij de moderne technieken genoeg mogelijkheden om de dienst op afstand te volgen. "We kunnen diensten livestreamen. Op die manier kan toch iedereen de uitvaart volgen. Ook biedt het crematorium bijvoorbeeld aan alle diensten kosteloos op te nemen. Zo zijn de diensten op een later moment te bekijken. Alles gaat uiteraard in samenspraak met de families. Goed overleg met de nabestaanden blijft het allerbelangrijkste. Ook zoeken we samen met de familie naar ideeën om op een later moment een afscheidsdienst te organiseren." Zo is ook het thuis opbaren van de overleden gewoon toegestaan. "Families moeten dan wel goed nadenken over de frequentie van het bezoek. We moeten zorgvuldig met elkaar om blijven gaan en overleggen." Arts heeft begrip voor de maatregelen die zijn genomen door het kabinet. "Er is in ieder geval duidelijkheid. Vorige week mochten er nog honderd mensen aanwezig zijn bij een afscheidsdienst, dat mocht na het weekend niet meer en dat leverde verdriet op bij families. Nu er duidelijkheid is, weet iedereen in ieder geval waar we aan toe zijn."