Myrthe Moorrees (links), Tom Lenders en Kika van Es op het veld in Maashees.
Myrthe Moorrees (links), Tom Lenders en Kika van Es op het veld in Maashees. Foto: Antoon Jeuken

Video: Applaus voor Friet Boys

Maashees | Precies om 20.00 uur hebben dinsdagavond door heel Nederland mensen tegelijk geapplaudisseerd. Ze deden dat als dank aan artsen, verpleegkundigen en anderen uit de zorg, die dag in dag uit mensen met het coronavirus helpen. Daarnaast was het een eerbetoon aan anderen die Nederland draaiend houden.

Door Willem Menting

Myrthe Moorrees uit Venray en Kika van Es uit Groeningen klapten woensdagmorgen kort na 11.00 uur ook in hun handen. Voor een ander soort hulpverleners, sportliefhebbers, die voor de twee profs in actie kwamen. Moorrees, speelster van SC Sand in Duitsland, en Kika van Es, voetbalster van het Engelse Everton, waren begin deze week naarstig op zoek naar een trainingsveld waarop ze met z'n tweetjes aan hun balgevoel en conditie konden werken. Maar dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt in het coronatijdperk. Want op last van de KNVB zijn alle voetbalparken in Nederland gesloten.

Myrthe Moorrees zocht contact met Ron Koenen, de Vierlingsbeekse hoofdredacteur van Peel en Maas (TV), aan wie ze vroeg of ook op sportpark Soetendaal van Volharding de deuren gesloten waren. De twee kennen elkaar al jaren, vertelt Koenen. "Als Peel en Maas volgen we de verrichtingen van Myrthe van jongs af aan op de voet. Ze vroeg of de velden in Vierlingsbeek wellicht wél open waren. Nou is het zo dat bij Volharding praktisch altijd wordt gevoetbald, in weer en wind, maar dat is nu vanwege de maatregelen rondom het coronavirus natuurlijk ook niet het geval. Maar ik moest meteen aan Friet Boys Maashees (FBM '68) denken, die caféclub heeft een eigen veld."

Na telefonisch contact, maandagavond om 22.00 uur met FBM-voorzitter Tom Lenders, leek de oplossing voor het veldprobleem van de twee profvoetbalsters nabij. "Alleen het gras was te lang en ook hingen er geen netten in de doelen", legt Lenders uit. "Maar dat hebben we met onze contacten in Maashees snel opgelost. Een telefoontje naar Nick Verberk, mede-eigenaar van TOP Sport & Groen, en het groenprobleem was opgelost. Woensdagmorgen, vlak voor de eerste training van Myrthe en Kika begon, is het gras gemaaid." Met een lach: "Als de dames willen, hangen we zo ook nog even de netten in de doelen en en zorgen we voor een keeper."

Lenders vindt het erg bijzonder dat twee profvoetbalsters nu op het veld van FBM trainen. "Het is een eer voor ons. Ze zijn hier de komende weken van harte welkom."

Myrthe Moorrees en Kika van Es hopen de komende weken hun vorm vast te houden op de strak gemaaide grasmat in Maashees. Ballen en loopattributen worden voor de dag gehaald voor de eerste training op sportaccommodatie De Vetbak.
"Dit is toch beter dan rondjes rennen op straat", vindt Moorrees. "We waarderen het zeer dat we hier mogen trainen." KiKa van Es is dat volmondig met haar eens. "Het balgevoel ben je niet zo snel kwijt, maar het is toch fijn als je tussen het conditie- en loopwerk ook op een stuk gras tegen een bal kunt trappen. Wat mij betreft gaan we hier iedere dag trainen. Het is een ideale locatie, mooi tussen Groeningen en Venray in. We zijn hier allebei zo. Bedankt Friet Boys!"