Myrna van Rens met dochter Elysa in de geïmproviseerde dansstudio.
Myrna van Rens met dochter Elysa in de geïmproviseerde dansstudio. Foto: Willem Menting

'In beweging blijven'

Venray | De impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is voor het Nederlandse bedrijfsleven groot.

Door Ron Koenen

Dat geldt zeker ook voor zelfstandige ondernemers. Myrna van Rens, eigenaar van Danshuis Venray, moest het nieuws ook even laten bezinken. "Dit is een periode waar met zijn allen doorheen moeten. Daarbij moet je af en toe buiten de lijntjes kleuren. Daarom geven we tot 6 april geen fysieke lessen in het danshuis, dat is onverantwoord, maar plaatsen we ze filmpjes van onze lessen op ons eigen YouTube-kanaal. Onze cursisten kunnen vanuit thuis inloggen en vervolgens online hun lessen volgen. Want het is voor jong en oud belangrijk om in beweging te blijven." Van Rens was maandag druk bezig met het inrichten van een alternatieve tv-studio in de kelder van haar eigen woning. "We hebben daar natuurlijk weinig ervaring mee, maar het gaat lukken. Je moet als ondernemer in deze zware tijden creatief in oplossingen denken en omdenken, toch? We maken er gewoon het beste van en hopen dat we op maandag 6 april meteen kunnen starten met onze prachtige dansweek. Dat zou een mooi begin zijn na zware tijden. We blijven, ondanks alles, positief en richten daar onze pijlen op."

'Creatief in oplossingen denken en omdenken'

De gemiste fysieke lessen zullen zoveel mogelijk worden ingehaald. "Deze inhaaldata zullen we, zodra deze bekend zijn, met onze cursisten, communiceren. Ook met gesloten deuren willen onze docenten goed voor onze cursisten zorgen en er voor ze te zijn. Dat gebeurt tot 6 april online, en vervolgens hopen we weer fysiek aan de slag te kunnen. Want die persoonlijke contacten, die mis ik nu, na één dag dicht te zijn geweest, al."

Ook Lesley van Dooremolen-Barents van LB Fitness Boutique mist de persoonlijke contacten. "Maar weet je wat ik hartverwarmend vind? Al die positieve reacties van mensen die bij ons sporten. Dat doet ons goed. Want alleen met steun van mensen die bij ons sporten, redden we het. Natuurlijk hebben we een reservepotje, maar dat slinkt snel. Je hebt toch gewoon je onkosten als huur etc. Normaal gaan mensen met de lente op komst ook meer sporten, die extra inkomsten missen we nu ook nog, naast de vaste inkomsten."
Toch snapt de onderneemster de rigoureuze maatregelen wel. "Je wilt geen Italiaanse toestanden hier. Gezondheid komt absoluut op de eerste plaats, maar we hopen vooral dat de overheid ook de kleine ondernemers niet vergeet."

De uitspraak van minister Wiebes 'dat de zzp'er dit risico bewust heeft genomen en geen recht heeft op financiële hulp', is ook bij de onderneemster in het verkeerde keelgat geschoten. "Dat maakt het niet makkelijk. We werken keihard voor onze centen, en hebben hiervoor niet gekozen. Mensen zouden juist moeten verbinden, elkaar moeten helpen. Dat geldt zeker voor een minister in deze zware tijden." LB Fitness Boutique plaatste deze week trainingen en work-outs in zijn app. "Zo houden we mensen die bij ons sporten toch in beweging. En nu maar hopen dat de maatregelen niet langer dan 6 april gaan duren..."