Militracks in Overloon gaat voorlopig nog wel door.
Militracks in Overloon gaat voorlopig nog wel door. Foto: Albert Hendriks

'Aanslag op reserves'

Venray/ Overloon | Ook de culturele sector is hard getroffen door de maatregelen rondom het coronavirus. Zo is Schouwburg Venray de komende weken gesloten en ook Oorlogsmuseum Overloon en ZooParc Overloon ontvangen geen bezoekers. "Voor dit scenario is geen draaiboek beschikbaar. Het is een ramp voor alle instellingen", vertelt schouwburg-directeur Paul Franssen.

Door Willem Menting

Erik van den Dungen, directeur van het oorlogsmuseum, wil niet te zwaar klinken, maar ook het museum in Overloon wordt hard getroffen door de maatregelen. "99 procent van onze inkomsten ontvangen wij uit de kaartverkoop. Dat valt nu volledig weg en dat loopt aardig in de papieren. We hebben als museum wel een spaarpotje, maar dit is een aanslag op de reserves en het meeste personeel zit thuis met werktijdverkorting." Toch wordt ook bij het museum gewerkt aan een nieuw project. "We gaan twee keer per week video's maken van historische objecten in het museum. We willen ook als we gesloten zijn laten zien wie we zijn. Het is belangrijk om ons niet te vergeten." Voorlopig kan het evenement Militracks op 16 en 17 mei nog wel doorgaan. "Daar gaan we in april een definitieve beslissing over nemen." Ook bij muzikant en zzp'er als Etan Huijs komen de maatregelen hard aan: "Ik heb de afgelopen jaren enorm gewerkt aan mijn bedrijf EHM productions om me als artiest omhoog te werken. Dit wierp sinds kort eindelijk zijn vruchten af, maar nu mis ik de komende weken minimaal 2100 euro aan inkomen. En dan heb ik het nog niet eens over de nasleep en alles wat nu niet geboekt wordt voor de periode vanaf april. Hierdoor komen ook de opnames voor mijn nieuwe album in gevaar. Ik heb een kleine buffer, maar hier is niemand financieel op voorbereid. In ieder geval geen startende ondernemers."

Schouwburg
Bij Schouwburg Venray zijn alle voorstellingen tot en met 6 april geannuleerd vanwege het coronavirus. Schouwburgdirecteur Franssen heeft met zijn team de overige voorstellingen opnieuw geprogrammeerd in mei en juni. Voor de geannuleerde voorstellingen tot en met 6 april wordt nog een oplossing gezocht. "Het is een enorme puzzel. We doen ons best om alles te verplaatsten. Het wordt voor ons sowieso een enorme financiƫle klap. We voorzien nu al minimaal 100.000 euro schade. Als schouwburg hebben we niet direct een liquiditeitsprobleem, maar deze situatie moet natuurlijk niet te lang duren. De gevolgen van het coronavirus zijn ook volgend seizoen nog voelbaar." Ook durft Franssen niet te zeggen of mensen het geld van hun gekochte kaartje terugkrijgen of een tegoedbon. "Daarin volgen we de landelijke richtlijn van VSCD en die is nog niet bekend."

Muziekfestival
Jera On Air, het grootste punk-, hardcore- en metalcorefestival van Nederland, heeft bij het ter perse gaan van deze krant nog geen maatregelen getroffen. "We komen woensdagavond (18 maart, red.) bij elkaar om te overleggen. We hopen dat ons festival op 25, 26 en 27 juni gewoon kan doorgaan, maar we worden ongetwijfeld op een of andere manier getroffen door het coronavirus. Hoe we er als festival op reageren, moeten we nog bespreken. Tot op heden hebben we nog geen afmeldingen van bands ontvangen."