Gros ambtenaren thuis, weekmarkt blijft doordraaien

VENRAY | Veruit de meeste ambtenaren van de gemeente Venray werken de komende weken thuis. Dat gebeurt op advies van de Rijksoverheid en het RIVM. De gemeente houdt de weekmarkt wel open. Marktkooplui beoordelen zelf of ze hun waren willen uitstallen.

De dienstverlening aan de Venrayse burgers blijft op het niveau dat inwoners gewend zijn, laat de gemeente in een speciaal bericht weten. Het gemeentehuis en de publieksbalies blijven op dezelfde tijden open, de gemeente blijft telefonisch bereikbaar. Aangifte doen van een baby of overlijden, paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs aanvragen of ophalen, een verhuizing doorgeven of een vergunning aanvragen, het kan allemaal gewoon doorgaan. Dat geldt ook voor geplande huwelijken in het gemeentehuis. Wie toch in deze tijden wil trouwen in het gemeenethuis, dan kan dat. Dan moet wel rekening worden gehouden met een sobere huwelijksvoltrekking met een beperkt aantal aanwezigen.

Informatieavonden die de gemeente heeft georganiseerd gaan niet door. Dat geldt ook voor avonden waarop minder dan 100 mensen verwacht worden. Dat wil zeggen dat de raadsavonden van 19 maart, 24 maart en 26 maart zijn geannuleerd. Ook door de bijeenkomst van werkgroep burgercontacten van 24 maart staat een streep.

De maatregelen blijven in ieder geval gelden tot en met dinsdag 31 maart. Dan is er een raadsvergadering die tot op heden wel doorgaat, evenwel zonder publiek. De vergadering is wel via de livestream te volgen. De raadsleden zullen gespreid plaatsnemen in de raadzaal. Ook de pers is niet welkom. Een extra bijeenkomst van het presidium (alle fractieleiders onder voorzitterschap van de burgemeester) is gepland op maandag 6 april.

Burgemeester spreekt van ernstige crisis: 'Blijf solidair'

Veel huisbezoeken gaan niet door. Als een medewerker niet langs kan komen, belt hij of zij persoonlijk om de afspraak af te zeggen.

“We hebben met een ernstige crisis te maken”, zegt burgemeester Luc Winants. “Een uitzonderlijke situatie. Dat zorgt voor veel ongemak voor iedereen. En mogelijk ook voor vervelende en emotionele situaties. We doen er alles aan om de gevolgen voor onze Venrayse inwoners zoveel mogelijk te beperken. We zorgen ervoor dat alle belangrijke voorzieningen en diensten intact blijven. Ik vraag iedere Venraynaar om begrip, maar doe tegelijkertijd een oproep om solidair te zijn en elkaar te helpen. We kunnen als gemeente niet alles afdwingen. Bedrijven, organisaties, gezinnen en individuen hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Laten we samenwerken om de crisis te beëindigen zodat we zo snel mogelijk ons gewone Venrayse leven weer kunnen oppakken.”