Horeca schiet voedselbank te hulp

'Hamsteren is absurd'

Venray | Als consumenten blijven hamsteren, kan dat over enkele weken een probleem worden voor voedselbanken. Dat verwacht Gerda van Stelten, voorzitter van Voedselbank Limburg- Noord.

Door Ron Koenen

Voedselbanken krijgen normaal gesproken wekelijks producten van lokale supermarkten aangeleverd. “En dat gebeurt gelukkig ook nu nog volop. Bovendien krijgen we erg veel producten aangeleverd van de Venrayse horeca. Die heeft, nadat ze de deuren zondag zelf moest sluiten, op eigen initiatief heel veel producten bij ons afgeleverd. Dat is echt fantastisch.”

Vanwege de coronacrisis hebben veel consumenten de afgelopen dagen extra boodschappen ingeslagen. Met name lang houdbare producten, zoals bijvoorbeeld pasta en rijst, waren in veel winkels uitverkocht.

"Het is een geluk dat wij juist van zulke producten een redelijke voorraad hebben, maar daar gaan we nu wel flink op interen. Als dat hamsteren lang zo doorgaat, kan het zijn dat we die producten niet meer aangevuld krijgen. En dan gaan de gezinnen in ons werkgebied , die van ons afhankelijk zijn, daar natuurlijk ook wat van merken. Dat is toch absurd?”

Het hamstergedrag zorgt volgens Van Stelten onder cliënten wel voor onzekerheid. "Zij horen en zien die berichten natuurlijk ook. Maar zij hebben geen geld achter de hand en kunnen dus ook niet hamsteren en voorzorgmaatregelen treffen."

Nieuwe cliënten worden vanwege de drukte momenteel niet meer ingeschreven. Tevens worden de producten sinds deze week - met het oog op de verspreiding van het coronavirus – niet meer in kratten, maar in zakken verpakt.
“Daardoor kunnen ze sneller uitgedeeld worden en het is natuurlijk ook hygiënischer. Met die aanpak willen we onze vrijwilligers ook in bescherming nemen. Want zonder hen kan de voedselbank natuurlijk niet draaien. We hebben nog net genoeg chauffeurs om alle producten naar onze centrale locaties in de regio te vervoeren.”

'Er is voldoende voedsel bij leveranciers'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) benadrukt dat hamsteren nergens voor nodig is. Er is voldoende voedsel bij leveranciers, maar door de enorme groei van de vraag kunnen zij het voedsel niet net zo snel weer in de supermarkten krijgen. Om de drukte op te vangen, zijn extra chauffeurs en vrachtwagens ingezet.