Afbeelding
Foto: Wim Wijnhoven

Kerngroep Blitterswijck woest


Wethouder akkoord met sloop

BLITTERSWIJCK | Aan de sloop van 110 meter van de 140 meter lange oude Kloostermuur in Blitterswijk, valt niet meer te ontkomen. Sterker, woensdag is Mooder Maas er al mee begonnen. Henny Jenner van de Kerngroep Blitterswijck is woest. 'Het is politieke onwil." Wethouder Jan Loonen liet vorige week de commissie Werken en Besturen weten dat sloop onvermijdelijk is.

Door Henk Baltussen

Venray Lokaal-commissielid Cees de Vocht stelde vragen over die voorgenomen sloop die volgens de Kerngroep Blitterswijck niet door mag gaan.
Loonen liet weten dat er al in 2015 bindende afspraken zijn gemaakt over de sloop. "Er is vanaf 2014 uitgebreid en zorgvuldig overleg gevoerd met de belangroepen Blitterswijck en heemkunde en archeologie. De uitkomst was toen dat niet 140 maar 110 meter van de kloostermuur zou worden afgebroken. Dit voor een betere doorstroming van het water." In juli 2015 is die afspraak met alle partijen bekrachtigd, zei Loonen.
Hij wil daarom ook niet meewerken om de aannemerscombinatie Mooder Maas te bewegen de sloop voorlopig op te schorten. De muur heeft geen beschermde status en die wil het college ook niet verlenen.

Na jaren van voorbereiding van het megaproject hoogwaterbeveiliging is er volgens Loonen geen ruimte en tijd meer voor nieuwe ontwerpen en vergunningen. "Eind dit jaar moet de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum uitgevoerd en klaar zijn. Het wijzigen van plannen rondom de muur lijkt iets kleins, maar het zal negen maanden vertraging opleveren." Daarbij moet volgens Loonen 60.000 kuub extra grond worden afgegraven om meer ruimte maken, om zodoende het effect te compenseren als de muur zou blijven staan."

Commissielid Frenken van Venray Lokaal zei het te betreuren dat het projectbureau Mooder Maas heeft nagelaten om zijn partij, na het stellen van vragen hierover, te informeren.

Jenner kreeg woensdag per mail te horen dat dezelfde dag met de sloop werd begonnen. Het getergde kerngroeplid toog naar de plaats des onheils nam een stuk van de muur mee en dropte dat woensdagmorgen bij het projectbureau Mooder Maas in Wanssum op de stoep. Als protest en uit woede, liet hij weten. "Dit is zo schandalig", fulmineerde Jenner. "Ik was bij die afspraken die in 2015 zouden zijn gemaakt. Uiteindelijk zijn die geaccepteerd door Herman Loonen van de belangengroep Bliiterswijck die er toen was. Maar om die summiere afspraken vijf jaar terug nog te gebruiken is complete onzin. Over burgerparticipatie gesproken. Daar heeft het hier in de verste verte niets mee te maken. Dat 60.000 kuub zand nodig zou zijn om de muur te compenseren, daar heb ik grote twijfels over. Ik heb meerdere keren het projectbureau gevraagd om daar uitleg over te krijgen, met bijvoorbeeld een computersimulatie. Ik was niet welkom, ze wilden dat niet."
Dat er vergunningen nodig om de muur te laten staan, kan er bij Jenner ook niet in. "In Nederland heb je vergunningen nodig om iets te doen, niet om iets niet te doen. Voor 31 december had de zaak gesloopt moeten zijn. Ze doen er twee dagen over. Waarom die haast? We willen uitleg."

Foto Wim Wijnhoven.