Maatregelen vanwege coronavirus

Aantal missen beperkt, dienst op zondag blijft

Venray | In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben ook de bisschoppen in Nederland de al eerder getroffen maatregelen aangescherpt.

Alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen, ook in de gemeente Venray, worden tot 31 maart afgelast. Hiermee sluiten de bisschoppen aan bij het recente advies van de overheid en het RIVM. Bisschop Harrie Smeets van Roermond conformeert zich aan dit besluit.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, ook in Venray.

De doordeweekse missen in de Grote Kerk gaan gewoon door. "Het aantal bezoekers is dan altijd erg klein", zegt deken Ed Smeets. "Daarbij blijven mensen uit zichzelf al thuis."

Ook de mis van zondagmorgen 9.30 uur blijft staan. "De mis wordt zoals gebruikelijk uitgezonden op tv", zegt Smeets. "Tijdens de opnamen is de kerk niet dicht. Mensen blijven welkom. Maar dat zullen er naar verwachting maar een handjevol zijn, nu ze mis ook op tv kunnen zien. Afgelopen zondag waren er maar een dertigtal kerkgangers. Die zaten verspreid in de kerk. Ik denk dat het er zondag nog minder zullen zijn."

De bisschoppen zeggen begrijpen dat het feit dat de zondagsvieringen niet door kunnen gaan voor vele parochianen een moeilijk besluit is, maar vragen hierin om hun begrip. Zij wijzen op de mogelijkheid van de (eucharistie)viering door de week in doorgaans kleine groepen.

Ook vragen de bisschoppen om kerken waar mogelijk open te stellen en zo mensen de gelegenheid te bieden voor persoonlijk gebed. Wanneer er in beperkte kring wel een viering is, bijvoorbeeld bij een doop of een uitvaart, zal de celebrant volgens strikte richtlijnen handelen. Alle parochies ontvangen via het eigen bisdom deze richtlijnen voor het vieren van de mis in kleine kring en het bedienen van de overige sacramenten. Bij contact met ouderen en zieken vragen de bisschoppen de pastoraal werkers altijd eerst in overleg te gaan met bijvoorbeeld een zorginstelling of ziekenhuis.

"Afgelasten hoogfeest Sint Jozef unieke situatie"

Het jaarlijkse hoogfeest van Sint Jozef in Smakt is donderdag afgelast.In navolging van de instructies die uitgevaardigd zijn door de Nederlandse bisschoppen heeft het rectoraat Smakt alle diensten in maart met ingang van 13 maart geannuleerd. "Dat het hoogfeest niet door is kunnen gaan, is een unieke situatie", zegt Leo van Dijck, secretaris van het rectoraat. "Ik heb het althans nog nooit meegemaakt en voor zover na is te gaan is dat ook in het verdere verleden niet eerder voorgekomen. Inhalen kan dit jaar niet mee. Je kunt moeilijk in oktober een feestdag inhalen die voor maart is bedoeld. We moeten wachten tot volgend jaar." De wekelijkse woensdagvieringen om 9.30 uur in de genadekapel, gaan vooralsnog door. "Daar komen tien tot vijftien mensen. We blijven goed in de gaten houden dat niemand met gezondheidsklachten binnenkomt", zegt Van Dijck.

In de Mariakapel in Oostrum van hetzelfde laken een pak. "De diensten in de kapel gaan door, omdat die telkens maar met kleine groepen worden gehouden", meldt Jos de Beer. "De Nederlandse bisschoppen staan doordeweekse diensten met weinig deelnemers toe, mits natuurlijk de coronamaatregelen in acht worden genomen."