Guido van Dijck in zijn PLUS-super in Landweert:
Guido van Dijck in zijn PLUS-super in Landweert: "Ik wil verder kunnen ontwikkelen." Foto: Jolijn van Goch

'Ik wil dezelfde kansen'

VENRAY | De PLUS-supermarkt van Guido van Dijck is samen met het aangrenzende wijkgebouw en het sportcentrum het kloppend hart van de Venrayse wijk Landweert. Op deze gewone woensdagmiddag is het volle bak in de super waarvoor de groeimogelijkheden zijn uitgeput. Van Dijck wil daarom elders in Venray verder ontwikkelen. Dat lijkt onmogelijk. Het maakt hem niet alleen verdrietig, ook flink boos. "De raad maakt zich druk om de Aldi, niet om de PLUS."

Door Henk Baltussen

Van Dijck (44) is een geboren en getogen Venraynaar. Getogen is niet helemaal waar. Hij maakte een uitstapje van acht jaar naar Merselo, waar zijn ouders een 4=6 supermarkt (waar later de PLUS uit is geboren) van de Sperwer Groep runden. Zijn hart is aan Venray verpand en hij laat weinig mogelijkheden onbenut dat ten volle uit te dragen. Hij kent zijn pappenheimers, de noden en wensen van klanten die hij graag waar mogelijk vervult. Zoals de kookstudio die aan de winkel is gebouwd, bedoeld voor workshops en proeverijen. "Het voorziet in een behoefte. En winkelen bij ons moet een beleving zijn. Dat blijven we ontwikkelen."

Guido van Dijck: 'Raad maakt zich alleen druk om Aldi'

In zijn kantoor op de eerste verdieping legt hij graag uit wat hem de laatste jaren zo dwars zit. Zijn plan uit 2014 om in wijk Brabander een tweede PLUS te starten, is de basis van zijn boosheid. Toen hij om onduidelijke reden te horen kreeg dat hij daar een winkel kon vergeten, belandde hij in een tombola.
Hij weegt zijn woorden af, wil het beleefd houden, maar zijn blikken spreken boekdelen.

"De Aldi is net als de Lidl heilig bij de gemeente. Daar wordt alles voor gedaan, ze mogen plannen presenteren, noem maar op. Ik vind dat de Aldi in 2015 zijn kansen verspeelde door niet meer naar Brukske (nieuwbouwlocatie Henri Dunantlaan, red.) te gaan. Onbegrijpelijk wat er daarna allemaal is gebeurd. Wat speelt er allemaal? We zijn in 2014 op een nette manier begonnen met een tweede vestiging van onze winkel, toen plots ook de Lidl voor Brabander in beeld kwam. De Lidl wordt vervolgens Brukske binnengereden. De gemeente heeft daarna geen aandacht meer voor ons."

Van Dijck, getrouwd met Daphe met wie hij samen twee dochters heeft, nam in 2009 samen met zijn zus Judith de winkel over van zijn ouders. Zijn zus stapte in 2018 uit de zaak waar inmiddels 170 mensen emplooi vinden. Het verenigingsleven en de cultuur in het Venrayse draagt hij een warm hart toe. Dat brengt hij jaarlijks tot uiting met vele duizenden euro's aan sponsorgelden.


Hij kan natuurlijk zijn plannen laten varen en zijn aandacht volledig richten op zijn winkel in Landweert. "Maar zo werkt dat niet", stelt Van Dijck. "Ik ben een ondernemer, wil net als iedereen verder kunnen ontwikkelen. Kan het niet op deze locatie, dan ergens anders. Ik wil daarvoor dezelfde kansen als anderen krijgen. Dat is nu niet het geval. Waarom niet? Ik weet het gewoon niet. Ik zou daar heel graag een keer uitleg over willen hebben. Ik wil wel graag nog een keer mijn plannen uitleggen voor de noordwesthoek van Venray waar ook Brabander bijhoort. Die kans heb ik in tegenstelling tot de Aldi en De Brier helaas nog niet gekregen."