412 bewaren tegen WOZ-aanslag


VENRAY | Bij de gemeente Venray werd vorig jaar 412 keer bezwaar aangetekend tegen woz-aanslag. Daarbij ging het in totaal om 670 objecten. Ruim 30 procent van de bezwaren werd gehonoreerd.

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken en vormt de basis voor de gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten. Met de WOZ wordt de waarde van de woning of bedrijfspand bedoeld. De gemeente stelt jaarlijks de waarde van panden vast. Bij de vaststelling zijn de ligging van de woning, de inhoudsgegevens van het pand en de oppervlaktegegevens de ijkpunten.
De 670 objecten waarop in Venray bezwaar werd aangetekend zijn onderverdeeld in 501 woningen en 169 andersoortige panden. In 188 van de gevallen werden de bezwaarmakers in het gelijk gesteld, wat neerkomt op ruim 30 procent. Adviesbureau's die zich met WOZ-bezwaren bezighouden ontvangen van de gemeente gemiddeld 800 euro per ingediend bezwaar. Aan proceskosten, vergoed aan rechtstbijstandverleners, betaalde Venray volgens wethouder Martijn van der Putten vorig jaar 51.000 euro.