Afbeelding
Foto: Eigen foto

Hamvraag: welke afspraken zijn er met Aldi gemaakt?

VENRAY | Waar ging het mis in de Venrayse supermarktenwereld? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De kiem van de soap is waarschijnlijkheid begin 2016 gelegd. Goed beschouwd nog eerder. Het resultaat na jaren sukkelen, soebatten, verwijten maken, verrassende wendingen en wat al niet meer is ontluisterend: het college is de regie over de soap kwijtgeraakt, het presidium (de fractieleiders met de burgemeester als voorzitter) heeft nu de touwtjes in handen genomen. Hamvraag: welke afspraken zijn er onder water destijds met de Aldi gemaakt?

Aldi en wethouder Jan Loonen lijken de hoofdpersonen, de rode draad in het verhaal. Het begin van die draad werd begin 2016 gesponnen. Een jaar eerder was de Duitse discounter verhuisd van Brukske naar een leegstaande loods van Vincent van Gogh op Servaashof. Op die plaats mochten maximaal drie jaar de winkeldeuren open zijn. Het was de bedoeling dat Aldi, na de bouw van het nieuwe winkelcentrum, terugkeerde naar wijk Brukske, om daar met Jumbo de kern van het nieuwe winkelcentrum te vormen. Die drie jaar was voldoende voor de overbruggingsperiode. Prima, goed geregeld. Maar begin 2016 gaf Aldi te kennen af te zien van de verhuizing.

Waarom gaf Aldi in Brukske zomaar winkelruimte weg?

Enkele maanden later werd bekend dat Lidl de plaats van Aldi in Brukske in zou nemen. Wat is er gebeurd in dat eerste jaar dat Aldi op D'n Herk vertoefde? Waarom gaf de discounter zomaar honderden vierkante meters aan winkeloppervlakte in Brukske op, zonder daar al iets voor terug te hebben? Een opmerkelijke actie. Er moet heel wat aan de hand zijn willen supers eigen winkeloppervlakte aan de concurrent verpatsen. De Duitse discounter zit nu in Venray derhalve alleen nog op een te kleine locatie in wijk Veltum en op een tijdelijke locatie zonder vooruitzichten. Waarom kiest een gepokt en gemazelde superondernemer voor winkeloppervlakteverlies en niets in het verschiet? Of maakte wethouder Jan Loonen met de Aldi in 2015 al bepaalde afspraken die dermate acceptabel waren dat de Duitse super met een gerust hart de plek in Brukske op kon geven en Lidl gretig in de toegeworpen kluif hapte?

Wat de Lidl betreft, terug naar 2014. In dat jaar klopte Guido van Dijck bij het college aan met het verzoek een tweede PLUS in Venray te mogen beginnen in wijk Brabander. Het toeval (of niet) wilde dat tegelijkertijd ook de Lidl interesse had in de Brabander. Loonen was altijd al gecharmeerd van de Lidl die in Venray nog geen winkel heeft. Er lag wel een obstakel in de weg want het in 2013 vastgestelde supermarktbeleid liet geen nieuwe spelers in Venray toe. Kat in het bakkie voor Van Dijck die zijn droom om in de Brabander een winkel te openen uit zag komen. Althans, zo leek het. In 2015 nam de raad een collegevoorstel aan waarin het nog verse beleid uit 2013 alweer werd aangepast en er plots wél plek was voor een nieuwe supermarktformule in Venray. Maanden later landde Lidl (via de Brabander) in ’t Brukske. De gemeenteraad vond het allemaal prima. Van Dijck kreeg op zijn beurt van de gemeente te horen dat er onvoldoende behoefte was voor een supermarkt in de Brabander en kreeg nul op request.
Vanaf die tijd speelde Van Dijck een marginale rol.

Lidl kwam alsnog Venray binnen en landde in Brukske

Alle kaarten werden door Loonen vervolgens op de Aldi gezet. Die winkel moest en zou in Venray aan een plek worden geholpen, zo leek (en lijkt) het. Maar het tij zat tegen. Locaties als De Brier, Dr. Poelsschool en De Toverbal vielen om verschillende redenen af. Ondertussen werd de tijdelijke vergunning van de Aldi om op het Servaasterrein de klanten te mogen ontvangen, de nodige keren door de raad verlengd. Tot ergernis van de andere supers.

Loonen besloot november vorig jaar om in drie stappen tot een oplossing te komen. De eerste stap werd 6 februari gezet met een info-avond voor commissie en raad en andere belangstellenden. Die avond werden resultaten gepresenteerd van adviesbureau BRO dat de Venrayse supermarktstructuur op verzoek van Loonen onderzocht. Ook vertegenwoordigers van de Venrayse supermarkten mochten hun visie geven. Die avond leverde alleen maar meer onduidelijkheden en ergernissen op. Stemmen gingen op dat de uitkomsten naar de mond van Loonen waren geschreven. Bekend is dat Loonen geen nieuwe super in Venray wil, behalve in het centrum waar wat de wethouder betrof, Aldi op de locatie van de Dr. Poelsschool mocht gaan uitpakken. Dat plan veegde de raad vorig jaar april van tafel. BRO adviseerde 6 februari de raad toch maar weer eens naar de dr. Poelsschool te kijken. Wat PvdA-fractieleider Henk Bisschops de woorden 'dit is een schoffering van de raad' ontlokte. Dit is de druppel, vonden de fracties. De twee volgende stappen die Loonen wilde zetten om Aldi eindelijk onderdak te krijgen kwamen er niet. De fracties namen 11 februari het stokje van Loonen over en lieten op 5 maart Aldi en de ondernemers van De Brier uit de doeken doen wat ze nu precies willen. De Aldi zal spekkoper worden. Want gaat het plan van de Aldi niet door om op De Toverbal aan de slag te kunnen, dan is de discounter van harte welkom op De Brier. De Brier-ondernemers willen per se een super om het zieltogende gebied te redden van verdere verloedering. Het maakt ze niet uit welke. Ze noemen het een superdiscounter.

Niet op de Toverbal? Aldi is van harte welkom op De Brier

Blijven de vragen overeind staan waarom Aldi begin 2015 niet verder wilde met Jumbo en Loonen zich in allerlei bochten wrong om Aldi aan een mooie locatie te helpen. Waarom al die moeite? De discounter had het immers aan zichzelf te danken dat het in dit moeras terecht was gekomen, door uit eigener beweging de positie in Brukske op te geven zonder dat een nieuwe locatie in het vizier was. Of was er dat vooruitzicht wel, maar wist alleen Loonen dat? Het woord is nu aan de raad. Maar ja, die zal vooral naar de toekomst willen kijken en het verleden laten rusten. Dat zou niet de eerste keer zijn.