John Wijers met zijn vriendin Nynke en kinderen Sem en Lise.
John Wijers met zijn vriendin Nynke en kinderen Sem en Lise. Foto: eigen foto

John Wijers

Drachten | John Wijers woonde zijn hele leven in Wanssum, maar inmiddels is hij helemaal op zijn plek in Drachten. De liefde voor Nynke de Meer trok hem zeven jaar geleden naar Friesland. In het hoge noorden kwamen ook hun zoon Sem (5) en dochter Lise (3) ter wereld. De 32-jarige Wijers verwierf in de regio grote bekendheid door zijn zes deelnames aan de World Transplant Games, Olympische Spelen voor mensen met een donororgaan. "Tijdens de Transplant Games ben je met lotgenoten. Alle deelnemers hebben een donorhart-, -darm, -nier, -lever, of -long. Zelf heb ik bijna twintig jaar geleden een nier van mijn vader gekregen. Daarvoor heb ik al twee andere donornieren gehad."

Al voor zijn geboorte werd duidelijk dat de nieren van Wijers niet naar behoren functioneerden. "Tot ik vier jaar oud was, moest ik wekelijks naar de nierdialyse. Daar weet ik zelf overigens niks meer van. Voor mijn ouders was de impact destijds groter." De tweede donornier functioneert uiteindelijk ruim zeven jaar. De zoektocht naar een nieuwe nier werd gestart in de familiekring. "Je komt pas op een lijst te staan als je oude donororgaan niet meer functioneert. Uit onderzoek bleek dat pap en mam beiden beschikten over een geschikte nier voor mij. Uit praktische overwegingen hebben we toen gekozen voor de nier van mijn vader. Ik slik nog steeds medicijnen tegen afstoting. Er zit iets vreemds in je lichaam en die medicijnen zal ik moeten blijven slikken. Het is heel bijzonder om te leven met een orgaan van een van je ouders."

Als kind heeft Wijers nog kortstondig gevoetbald, maar vanwege zijn medicijngebruik (Wijers slikte vanwege zijn donornier prednison, red.) was dat niet goed voor zijn gewrichten. Ik begon met zwemmen. In het water heb je geen weerstand. En ik bleek nog talentvol te zijn ook."

World Transplant Games
Als Wijers en zijn ouders horen van de World Transplant Games wordt informatie ingewonnen en uiteindelijk wordt Wijers ingeschreven bij het Nederlands team. Uiteindelijk doet Wijers mee aan zes verschillende spelen. Hij debuteert in 2003 in Frankrijk met twee bronzen medailles. Later schittert hij in Canada (2005), Thailand (2007), Australië (2009), Zweden (2011) en Zuid-Afrika (2013). Het toernooi in de Thaise hoofdstad Bangkok is uiteindelijk het meest succesvol. Daar pakt Wijers vijf gouden plakken. In totaal wint hij zes keer brons, drie keer zilver en elf keer goud. Ook heeft de zwemmer uit Wanssum nog twee records op zijn naam staan.

Op de 400 meter vrije slag heeft hij met 04.58.24 nog altijd het record in handen en op de 100 meter rugslag is hij met 01.22.22 ook nog altijd de snelste. Wijers zwom zijn record in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 29 jaar. "Bij de games in 2013 werden mijn prestaties al minder. Ik heb daarna besloten om te stoppen. Het is een ontzettend bijzondere periode geweest. Ik heb veel bijzondere mensen leren kennen en het is toch tof om nog twee records op je naam te hebben. Er doen steeds betere sporters mee, maar ik sta daar nog mooi tussen."

De zwemactiviteiten van Wijers staan sinds zijn laatste deelname aan de World Transplant Games op een lager pitje. Wel merkt hij dat zijn kinderen ook echte waterratjes zijn. "Dat merkte ik al tijdens de zwemlessen van Sem. Het is leuk om te zien dat zij zoveel plezier halen uit zwemmen. Zelf heb ik geen tijd meer voor echte hobby's. Ik heb het druk met mijn werk bij Wijnsma Kozijnen in Drachten en daarnaast ben ik altijd wel bezig met klusjes in en rondom het huis. Ik heb de opleiding meubelmaker in Venlo succesvol afgerond, dus dat komt altijd wel van pas. De kozijnenbranche is wel een andere tak van sport, maar daar heb ik het erg naar mijn zin."

Drachten
Wijers moest wel even wennen in het hoge noorden. "Het is natuurlijk een hele overstap. Ik zeg altijd: 'Je kunt een Limburger wel uit Limburg halen, maar de Limburger uit mij verdwijnt nooit'. Ik praat ook nog steeds dialect. En tijdens vastelaovend kijk ik vanuit Friesland trouw naar L1." Toch was de stap naar Drachten niet vanzelfsprekend. Wijers woonde zijn gehele leven al in Wanssum en werkte met veel plezier in Vierlingsbeek. "Toen een jaar of zeven geleden de crisis uitbrak, kwam ik op een gegeven moment zonder werk te zitten. Dat maakte de keuze wel wat makkelijker. Drachten is op Leeuwarden na de grootste stad van Friesland. Er is voldoende te beleven en ik heb me vrij snel aangepast. Ik ben niet de moeilijkste. Ik keer niet snel terug naar Wanssum."

Ook komt Wijers nog regelmatig in Wanssum en Venray om familie te bezoeken. "Ik kom zeker één keer per maand bij mijn ouders en broertje in Wanssum. We kunnen altijd blijven slapen, maar we rijden ook weleens naar huis. Het is twee uur rijden, dus dat is nog prima te doen. Mijn zusje woont inmiddels in Arnhem, dus dan hoeven we wat minder te reizen. De kinderen vinden het prachtig in Wanssum. Mijn ouders hebben plek zat en dan kunnen de kids naar hartenlust spelen."

Afbeelding