Afbeelding
Foto: Persfoto

Een monument waarin ‘leermomenten’ te beleven zijn

Venray | In de Sint Petrus’ Bandenschool, Doctor Poelsstraat 6, ging in 2015, op initiatief van SGL (Stichting Gehandicaptenzorg Limburg), het Activiteitencentrum Venray van start, waar dagelijks 25 personen voor een zinvolle dagbesteding terecht kunnen. Ook Match steunpunt voor vrijwilligers, verhuist in 2015 van Marktstraat 8 naar de bovenverdieping van de voormalige jongensschool. Deze school werd in 1950 ontworpen door architectenbureau Gebroeders de Vries, Helmond–Venray. Het gebouw is weliswaar geen geregistreerd monument, maar wel een belangrijk voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur en past als zodanig prima in het Open Monumentendagthema van 2020, waarbij in én van élk monument wat te leren is!

Niet alleen het gebouw, maar ook de omgeving van het schoolgebouw speelt een belangrijke rol bij het ontwerp van een halschool, waarvan uiteindelijk drie jongensscholen in Venray worden gebouwd. Het nieuwe schooltype kenmerkt zich door een doelmatig en functioneel ontwerp met gebruik van (toen) moderne materialen zoals staal en veel glas, centrale (oliestook) verwarming, drinkfonteintjes, geluiddempende vloeren en kleurrijk schilderwerk. Er was veel aandacht voor toetreding van voldoende lucht en licht waarmee een goed binnenklimaat werd bereikt. De ingang van alle halscholen ligt aan de noordzijde, met links en rechts in de hal de administratie- en opslagruimte, de dokterskamer, de kapstokken en toiletten. De klaslokalen zijn gegroepeerd aan de zonnige zuidzijde, rondom een centrale, multifunctionele hal met vaak een ruim trappenhuis. De hal kon gebruikt worden voor vergaderingen, ontvangsten, gymlessen of voorstellingen. Nieuw in die tijd is ook de aanleg van een betegeld speelplein en aanplant van groen. Op 30 december 1950 vond de aanbesteding plaats voor het bouwen van een 8-klassige lagere school in Venray-kom. Deze werd uiteindelijk door aannemersbedrijf Gebr. Dinghs uit Castenray gebouwd. Op donderdagmiddag 14 februari 1952 werd na een plechtig lof de Sint Petrus’ Bandenschool door Deken Berden ingezegend, gevold door een drukbezochte receptie. Het was een van de eerste, zo niet dé eerste halschool die in Nederland gebouwd werd. De school ging van start met 217 leerlingen voor de gewone lagere school (klas 1 t/m 6) en twee klassen voor het voortgezet lager onderwijs. (klas 7 en 8). Kinderen waren in die tijd leerplichtig tot 14 jaar. Na twee klassen voortgezet lager onderwijs konden ze van school af om te gaan werken. In 1954 werden de Dr. Poelsschool, Langeweg 92, nu onderkomen voor Omroep Venray en de Zangers van Sint Frans en de Henseniusschool, Kennedyplein 1, nu de Kemphaan, geopend. Deze halscholen werden ontworpen door Architect W. Mens uit Vught; de aannemer was J.P.A. Nelissen uit Venray.

Op de voorgrond staan v.l.n.r.: het Poelshuis; Sigarenmagazijn ’t Hofke, Mevrouw Verhoeven; Naaimachinehandel Stoffels en Bloemenhuis van Ham. Op de achtergrond het Sint Servatiusterrein. Foto: Gemeentearchief Venray; tekst: Leonie Cals. Bronnen: Open Monumentendag; archief P&M en SVM; secretariaat: Hoofdstraat 23, 5864 BC in Meerlo, e-mail: venraymonumentaal@live.nl