Lezing vrijheid door minister


Venray | In de Grote Kerk in Venray wordt op vrijdag 3 april om 19.30 uur de lezing 'Vrijheid en Verdraagzaamheid vragen onze inzet' verzorgd door minister Sigrid Kaag, met medewerking van Mohammad Mohammad, voormalige Syrische vluchteling, en Luc Winants, burgemeester van Venray en voorheen ketenregisseur integratie vluchtelingen in Limburg. Er is gelegenheid tot discussie en de toegang is gratis. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur.


Sigrid Kaag heeft zich in haar lange carrière als diplomaat, in onder meer in het Midden-Oosten, intensief ingezet voor vrijheid en verdraagzaamheid. Ze werd voor haar werk in 2016 onderscheiden met de Carnegie Wateler Vredesprijs, een tweejaarlijkse Nederlandse prijs van de Carnegie Stichting voor personen of instellingen die een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de bevordering van vrede door middel van woord, daad of geschrift.
Ze kreeg die prijs omdat ze door haar persoonlijkheid partijen dichter bij elkaar en tot consensus brengt, omdat ze niet in problemen denkt, maar partijen in beweging brengt. Kaag werkte sinds 1994 voor de Verenigde Naties. Daar was ze onder andere regionaal directeur Midden-Oosten/Noord-Afrika voor het VN-kinderfonds Unicef, assistent secretaris-generaal bij het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en speciaal coördinator van de VN in Libanon, waar ze zich inzette voor een permanent staakt-het-vuren tussen Libanon en Israël.
In 2013 en 2014 leidde zij de ontwapeningsmissie die leidde tot de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. Sinds oktober 2017 is Kaag minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.


De bijeenkomst wordt op touw gezet door Adelbert Venray, Literair Café Venray, LGOG Kring Venray en het Venrays Museum.