Platenzaak

Venray heeft weer een platenzaak! Dat moet natuurlijk mijn één na laatste column worden. Ik was en ben een verzamelaar van maxi-singles ofwel lange versies. En dan vooral uit de jaren tachtig (aanstekelijkste decennium in de popgeschiedenis) én mits ze niet alleen letterlijk iets toevoegen aan het origineel.

Bij de Grammo in de Passage (in de Grotestraat had je ook nog De Muziekhal) bestelde ik ooit de maxi-single van ‘Infidelity’ van Simply Red (1987). Een paar dagen later kwam je dan terug en had de eigenaar hem voor je, voor zo’n 14,95 gulden. Hoewel, deze maxi-single had hij niet kunnen krijgen, vertelde hij, daarom was hij zo vrij geweest om de picture disc te bestellen. De enige die ik bezit. Zo krom als een hoepel, dat wel, de naald stuitert nog net niet alle kanten op.

Je vindt het al jaren allemaal op Spotify/YouTube. Zelfs de cutback mix van ‘Money’s Too Tight To Mention’ (ook Simply Red, 1985, beste remix ooit) beluister je binnen luttele seconden digitaal. Ik kocht die maxi-single op een schoolreisje naar Luxemburg. Juweel van een vondst.

Wat schetst mijn verbazing toen ik afgelopen zaterdag bij Riddim in de Hofstraat ­– die nieuwe platenzaak dus ­– stuitte op een mix van ‘Propaganda’ van P-Machinery (1985) die ik zowaar nog niet kende?!

Venray heeft het. Je hoeft het alleen maar te vinden.