Vervolg pagina 3


'Elke decibel die in Smakt erbij komt is te veel'

Smakt | De omgevingsdialoog die Kronos met omwonenden en andere betrokken partijen (dassenwerkgroep, dorpsraad) moest voeren, zoals de Kode ook aangeeft, kreeg dinsdag veel kritiek. Niet alleen dat Kronos op dat front er met de pet naar zou hebben gegooid, ook over wat nu eigenlijk precies een omgevingsdialoog inhoudt bestonden veel vraagtekens.

"Die is niet bedoeld om draagvlak te krijgen voor plannen", stelde wethouder Van der Putten, die aangaf dat Kronos al vanaf 2018 regelmatig contact zocht met partijen. "Dat tellen we ook mee als omgevingsdialoog." Kronos heeft tekst en uitleg willen geven, volgens Van der Putten. Zoals tijdens de inloopavond in Asteria begin dit jaar. "Je kunt dan wegblijven of toch het gesprek aangaan."
Cees de Vocht (Venray Lokaal) omschreef de omgevingsdialoog van Kronos als rampzalig. "Het is een chaos. Als dit de toekomst is, kunnen we nog wat verwachten."
De Kode schrijft ook voor dat de initiatiefnemer iedereen moet uitnodigingen voor die dialoog. "Daaraan is niet voldaan", betoogde Theo Mulders van Samenwerking Venray. "Ook de afstand van het zonnepark tot de komgrens past niet in de Kode", vervolgde Mulders. Die is 430 meter in plaats van 500 meter."

Daar was Geert Claessens, ambtenaar energietransitie in Venray, het niet mee eens. Het meetpunt bleek ergens binnen de bebouwde kom te liggen in plaats van bij de komborden, die daar normaliter voor worden gebruikt. Daardoor ligt het beoogde zonnepark van Kronos ver genoeg van de woningen van Smakt en voldoet het op dat vlak volgens het college aan de Kode.

Elly van Dijck (PvdA) kon zich niet aan de indruk onttrekken dat de communicatie slecht is verlopen. "Ik heb zwaar de indruk dat er veel steken zijn gevallen. Hoeveel mensen zij er eigenlijk voor Asteria uitgenodigd? Het is onbekend. Ook raad en commissie had erbij betrokken moeten worden. We hebben niets gehoord. Daar moet de wethouder Kronos over kapittelen."
De toename van de geluidsbelasting in Smakt bleek een hot item. Het zou gaan om een tot twee decibel, mocht het zonnepark op die plek komen. "Die belasting is in Smakt al redelijk hoog", zei Van Dijck. "Elke decibel die erbij komt is te veel." Dat Smakt ook te maken krijgt met de verdubbeling van de Maaslijn en in de aanvliegroute ligt van vliegveld De Peel, zal van invloed zijn op de geluidsbelasting, stelde Van Dijck. "En wat gaat het nieuwe bedrijventerrein De Spurkt voor effect hebben op het geluid in Smakt?", vroeg Leo Philipsen (CDA) zich af. "We zitten nu al op de grens in Smakt. We zijn er niet gerust op." Camping de Oude Barrier zegt minder gasten te gaan krijgen als er meer lawaai komt, gaf De Vocht aan. "Logisch. Campinggasten willen rust."

Ellen Smids, jurist omgevingsrecht bij de gemeente Venray, gaf toe dat er meer decibellen vrijkomen met een zonnepark. "Maar de verhoging waar we het hier over hebben is niet met het menselijk oor waarneembaar. Een extern bureau heeft dat onderzocht."
Mulders begreep daar niets van. "Een verhoging van drie decibel is een geluidsverdubbeling."

Een andere reden voor Philipsen om Kronos en Tommorow Energy (TE) gelijke kansen toe te willend dichten, is de ondergrond voor de zonneparken. "Een zonnepark moet zoveel mogelijk op slechte landbouwgrond komen. En die ligt vanuit Smakt gezien aan de andere kant van de snelweg," Daar wil TE aan de slag.
Van der Putten wil geen keuze maken tussen Kronos en TE. "De plannen van Kronos zijn van januari 2018, Tomorrow Energy diende ze op de valreep in. Is het dan fair om beide plannen te behandelen? Kronos is gebaat bij een snelle behandeling."
Dinsdag 31 maart buigt de gemeenteraad er zich over.