Eerste stappen op weg naar gasloos

VENRAY | In het kader van de warmtetransitie moet Nederland van het aardgas af. De gemeenten nemen hierin het voortouw, waarbij Venray samen optrekt met de gemeente Beesel. In vier stappen gaat Venray van het gas af, is het plan. Voor 2030 starten de eerste werkzaamheden daartoe.

De samenwerking met Beesel is een jaar geleden aangegaan. Het garandeert volgens de gemeente Venray een bredere expertise en onderdelen van het onderzoek naar duurzame warmte kan breder worden aangepakt. De twee gemeenten hebben daarvoor adviesbureau BDH uit Hilversum in huis gehaald, een specialist in duurzame woningbouw.
Het proces van warmtetransitie is in vier stappen onderverdeeld. De eerste stap (de selectie van BDH) is genomen. Tijd nu voor stap B waarbij inzicht wordt verkregen hoe de wijken en gebieden in Venray van het gas af kunnen komen of veel minder gas kunnen gebruiken. En of het allemaal betaalbaar is. Als dat laatste niet het geval is, worden plannen voor isolatiemaatregelen voorgesteld. BDH verzamelt hiervoor in eerste instantie veel data en informatie over de woningen. Mogelijke duurzame warmtebronnen zijn restwarmte van bedrijven, verschillende vormen van aardwarmte, zonnepanelen, biogas en aquathermfe (waterwarmte). In de zomer wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de uitkomsten van fase B.

Zoeken naar meest geschikte duurzame warmtebronnen

BDH maakt vervolgens op gebiedsniveau helder wat de mogelijkheden zijn. Woningen worden daarbij geclusterd. Van daaruit worden ook de berekeningen gemaakt. Uiteindelijk wordt duidelijk wat de meest relevante en duurzame warmteopties zijn voor woningbouw, voor enkele veel voorkomende woningtypes en wat dat op financieel vlak betekent voor woningcorporaties, andere huiseigenaren en de gemeente.
Per gebied komen verschillende scenario's beschikbaar. Stap C in het proces, het rapport van de Transitievisie Warmte, moet eind volgend jaar klaar zijn. Daarin staan voorstellen voor duurzaam verwarmen en koken en een wijk-voor-wijkstappenplan om dat te realiseren. Voor 2030 moeten de eerste uitvoeringswerkzaamheden (stap D) in gang zijn gezet.