Leerlingen Raayland College ontsieren Wies

Venray | Ontstemd, boos, verdrietig, woedend, teleurgesteld. Na afloop van de derde voorstelling van de musical Wies op vrijdagmiddag laten achter de coulissen van Schouwburg Venray de acteurs, regisseur, producent en andere medewerkers aan deze lokale productie hun gemoedstoestand de vrije loop. Emoties vechten om voorrang. Er wordt troost gezocht bij elkaar, links en rechts wordt een traantje weggepinkt. De boosdoeners, een aantal leerlingen van het Raayland College die met hun gedrag de voorstelling verstieren. “Het was bijzonder pijnlijk.”

Door Henk Lammen


De ingrediënten voor een mooie voorstelling zijn volop aanwezig met zo'n vierhonderd bezoekers in de schouwburg. Middelbare schoolleerlingen van het Raayland College uit Venray, het Pro College in Boxmeer en honderd gasten van De Zonnebloem. Ouderen van wie een groot deel de oorlog en de bevrijding aan den lijve heeft ondervonden. Al vanaf de openingsdans wordt door een aantal leerlingen in de zaal laakbaar gedrag vertoond. Gooien met etenswaren, joelen, rumoer en ongepaste opmerkingen.


Na drie minuten grijpt producente Peggy Keijsers al in. Het grote licht in de zaal gaat aan en Keijsers verzoekt de leerlingen respect te tonen voor de acteurs op het podium. Het is de eerste aanwijzing dat het geen gezellige middag gaat worden. Het middengedeelte van de voorstelling verloopt redelijk rustig, maar bij de slotscène, een (schriftelijke) dialoog tussen opa en kleinzoon gaat het helemaal mis. Daar waar de leerlingen van het Pro College zich keurig gedragen, gaan die van het Raayland College over de schreef. De pas 17-jarige acteur op het podium blijft ijzig kalm en vertelt zijn verhaal in de persoon van Wies met verve. Heikele thema's en problematieken van nu zoals racisme, homoseksualiteit, geaardheid, pesten en geweld stelt hij aan de orde. Waarschijnlijk hoort hij de pijnlijke reacties vanuit de zaal (zoals 'vieze homo' en 'mietje') niet. Of wil ze niet horen.

'Dit is schandalig'

Peggy Keijsers heeft na afloop grote bewondering voor de cast van de lokale productie. "Ik heb grote namen al voor minder van het podium zien lopen. Zij zijn blijven staan, met de schouders recht. Heel veel respect, we zijn echt trots op ze. Het was enorm pijnlijk voor de acteurs, voor iedereen die bij de productie betrokken is geweest. Helaas kon een handjevol leerlingen zich niet gedragen. De rest zijn meelopers. Dit gedrag hoort een beetje bij hun leeftijd, maar dit was extreem. Onaanvaardbaar. Van andere leerlingen kregen we achteraf berichtjes waarin ze zich excuseerden voor het gedrag van hun klasgenoten. Dat is dan wel weer mooi." Keijsers ziet ook wel weer een positief aspect. "We hebben de juiste jongeren, de doelgroep, die te maken heeft met dit soort thema's bereikt. Het bewijst dat voorstellingen als Wies nodig zijn om de jongeren een boodschap mee te geven."

Een grijze vrouw op leeftijd, die op uitnodiging van De Zonnebloem de voorstelling bijwoont, is na afloop ontstemd. "Dit is schandalig, kan echt niet. Die kinderen moeten ze opvoeden, ze hebben totaal geen respect", geeft ze een sneer richting de leerlingen die de schouwburgzaal verlaten. In de zaal zijn leerkrachten van het Raayland College bezig om de rotzooi van hun kinderen op te ruimen. "Dat kan toch niet, zo hoort het toch niet", briest het oude dametje. En weg is ze, richting de uitgang. De dag is voor haar totaal verbruid.

'Excuses voor het respectloze gedrag'


Het Raayland College betreurt de hele gang van zaken. “Op uitnodiging van het theater hebben wij met leerlingen uit de klassen 2 en 3 vmbo de voorstelling Wies bezocht in het kader van burgerschapsontwikkeling", zegt Loes Hanssen-Puts, teamleider vmbo leerjaar 234. "Wij vinden het heel belangrijk om onze leerlingen kennis te laten maken met toneel en hebben er bewust voor gekozen om deze voorstelling te bezoeken. We merkten dat de voorstelling heftige reacties opriep bij de leerlingen. We balen ervan dat een kleine groep leerlingen niet respectvol was in hun reacties. Respect en diversiteit vinden wij belangrijke doorlopende thema’s binnen de school. In de komende periode staat er daarom voor leerjaar 2 en 3 het thema respect centraal binnen de mentorlessen in samenwerking met Respect On en JSP (Jongeren Service Punt Venray)."

Inmiddels is er al contact geweest tussen de Venrayse school en de initiatiefnemers van Wies. Hanssen-Puts: "Er zijn op dit moment een aantal gesprekken gevoerd met de producent, het theater, overige bezoekers van de voorstelling en docenten. Dit waren goede gesprekken waarin wij onze excuses aangeboden hebben voor het respectloze gedrag van een kleine groep leerlingen. De conclusie uit deze gesprekken is dat wij een taak hebben als school om met onze leerlingen het gesprek over respect en diversiteit te blijven voeren. Het is een thema dat voor alle jongeren in Nederland actueel is."