Oirloseweg wordt snel aangepakt

Orilo | De Oirloseweg tussen Oirlo en Oostrum wordt snel aangepakt en de aansluiting richting industrieterrein De Blakt wordt geoptimaliseerd. De Oirloseweg buigt na de ingreep, in de richting van Oirlo naar Oostrum, af naar de Newtonstraat (voormalige Hulstweg, red.). Vanaf het viaduct wordt de weg richting het treinstation afgewaardeerd.

De plannen voor de Oirloseweg werden vorige week woensdag tijdens de jaarvergadering van dorpsraad Oirlo uit de doeken gedaan door Tom Stam van de gemeente Venray. Wanneer de verkeerssituatie op de Oirloseweg wordt veranderd, durfde Stam nog niet te zeggen. "Er zijn diverse offertes aangevraagd bij enkele aannemers. Pas als een offerte is goedgekeurd kunnen we een concrete planning maken. We hopen alles zo snel mogelijk te realiseren. Als de werkzaamheden starten, is de Oirloseweg voor een week of acht gedeeltelijk afgesloten."
Voor de Oirloseweg gaat er weinig veranderen. De maximaal toegestane snelheid blijft zestig kilometer per uur. Alleen het gedeelte na het viaduct richting het treinstation wordt afgewaardeerd naar dertig kilometer per uur. De afwaardering maakt deel uit van de plannen voor Station Venray.
Na de ingreep is het in ieder geval de bedoeling dat auto's via de Oirloseweg en de Newtonstraat richting de rotonde rijden om dan via de Nobelstraat te ontsluiten richting de N270. "Het wordt ook een voorrangsweg. Dus in de bocht van de Oirloseweg richting Newtonstraat hebben auto's voorrang. Voor overstekende fietsers wordt in de bocht tussen de twee weghelften, ruimte gecreëerd om te wachten. Ook komt er meer verlichting."
Ook de Castenrayseweg staat op de nominatie om aangepakt te worden, maar om Oirlo te ontzien worden beide wegen niet tegelijkertijd aangepakt. Wanneer de Castenrayseweg vernieuwd wordt en hoe de plannen er precies uitzien, is nog niet bekendgemaakt. Vermoedelijk wordt er aan de Castenrayseweg gewerkt tijdens een verkeersluwe vakantieperiode.


Dorpsraad: 'Budget voor het dorp'

Oirlo | De dorpsraad van Oirlo gaat het leefbaarheidsbudget volledig steken in de aankleding van het dorp. Dat bleek tijdens de jaarvergadering van dorpsraad Oirlo in gemeenschapshuis De Linde.


Verzoeken van financiële bijdragen van verenigingen uit het dorp worden afgewezen. "We willen wel meedenken met de clubs en verenigingen om andere fondsen te benaderen of om subsidies aan te vragen", legt dorpsraadvoorzitter Anita Loonen-Emonts uit.

Het leefbaarheidsbudget wordt dit jaar onder meer gestoken in de aankleding van het plein voor de kerk. Daar worden onder meer de bloembakken aangepakt.

Bezwaren tegen Rob Zanders als dorpsraadlid

Oirlo | Rob Zanders zou vorige week woensdag worden geïnstalleerd als lid van de dorpsraad van Oirlo. Tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad in gemeenschapshuis De Linde was Zanders echter niet aanwezig. De Oirlonaar had zich verkiesbaar gesteld, maar tegen zijn kandidatuur kwamen twee bezwaren binnen bij de dorpsraad. Voor Zanders reden om af te zien van een plek in de dorpsraad. "Wij betreuren zijn keuze", vertelt dorpsraadvoorzitter Anita Loonen-Emonts.


Zanders zou zich bij de dorpsraad gaan richten op het duurzaamheidsvraagstuk. Als mede-eigenaar van Green Watts Energy Solutions houdt Zanders zich onder meer bezig met de begeleiding van duurzame energieprojecten. Daar schuurt het volgens de bezwaarmakers. Bij de vraagstukken over zonneparken en windturbines zou Zanders voor eigen parochie kunnen spreken en er financieel belang bij kunnen hebben. Zanders heeft altijd bij de dorpsraad aangegeven integer te handelen en de dorpsraad heeft nooit aan de integriteit van de kandidaat getwijfeld.

Loonen-Emonts dacht met Zanders een 'droomkandidaat' gevonden te hebben voor de nog op te richten windwerkgroep, maar dat feest gaat dus niet door. "We moeten nu op zoek naar een ander zwaargewicht op dit gebied. Duurzaamheid is een enorm ingewikkeld vraagstuk en dat is niet voor iedereen weggelegd. Het wordt vermoedelijk niet gemakkelijk om iemand te vinden die daar geschikt voor is."

Zanders trekt zich terug als kandidaat door de dorpsraad

Leon Buddiger was een van de bezwaarmakers. Hij was vorige week woensdagavond wel aanwezig en zijn onderbouwde bezwaarbrief werd voorgedragen voor Loonen-Emonts. Bij Buddiger ging het onder meer om het feit dat Zanders meerdere petten op zou hebben als dorpsraadlid. Uiteindelijk zou dat ook funest kunnen worden voor de geloofwaardigheid van de dorpsraad. Buddiger gaf wel aan mee te willen denken over het energievraagstuk. Zanders heeft na een goed gesprek met Loonen-Emonts wel aangegeven mee te willen denken over duurzaamheid. "Dat zal dan zijn als lid van een commissie", legt Loonen-Emonts uit.


Discussie

De mogelijke komst van windmolens naar Oirlo maakte woensdagavond sowieso de tongen los bij diverse aanwezigen. De discussie over het onderwerp werd in de kiem gesmoord door de dorpsraad en op een later moment wordt er nog wel over gesproken.