Gezin onwel door binnenbarbecue


Venray | Vier personen zijn zaterdagavond rond 20.00 uur naar het ziekenhuis gebracht met een koolmonoxidevergiftiging. Het gezin was binnen in hun woning aan het Vingerhoedskruid in Venray aan het barbecueën.

De slachtoffers, twee volwassenen en twee kinderen, zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het zou gaan om een Portugees gezin.

De brandweer heeft de woning geventileerd. Voor de zekerheid heeft de brandweer ook de cv-ketel gecontroleerd, omdat er zo'n hoge concentratie CO in de woning gemeten werd. Maar al snel werd duidelijk dat het toch de ton met kolen, die gebruikt werd als barbecue, de oorzaak was.
Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld tien tot vijftien personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Het is dan ook van belang dat er in iedere ruimte met een verbrandingstoestel een koolmonoxidemelder hangt.