Buurt mag het zeggen: vier of zes woningen?


SMAKT | De bewoners van de Rector Cremersstraat in Smakt mogen het zeggen: moeten er vier of ze woningen in hun straat worden gebouwd? Het is inmiddels een eindeloos traject zonder uitzicht op resultaat. Daarom worden de aanwonenden uitgenodigd voor een openbare bijeenkomst waarbij ze zich mogen uitspreken.

Door Henk Baltussen

Reinhold Oehmen van de dorpsraad Smakt-Holthees is het gedraal inmiddels meer dan zat. "Er moeten daar woningen komen. Hoe dan ook." Maar moeten het er vier of zes worden? Aannemer Rob Claassen uit Leunen wil daar best bouwen. Maar zes huurwoningen is niet haalbaar, zei hij tijdens een presentatie in het Pelgrimshuis in november 2019. Vier in plaats van zes woningen ook niet, zei hij toen. Claassen gaat voor zes koopwoningen, geclusterd in een bouwhofje: twee tweekappers voor starters en een voor senioren. Dat ziet de familie Etman, die naast beoogde bouwlocatie woont, niet zitten. Zij zien hun privacy in gevaar komen, zo lieten ze destijds weten.
Er moeten nu maar eens knopen worden doorgehakt, viel er maandag tijdens de dorpsraadvergadering te beluisteren. "We willen daar starters- en huurwoningen", gaf Oehmen aan. Maar hij realiseerde zich ook dat er weerstand in de buurt leeft. Daar moet volgens hem de dorpsraad omzichtig mee omgaan.
Daarom zal volgens de dorpsraad de gemeente Venray hierin het voortouw moeten nemen. "De gemeente zal in de straat de uitnodigingen voor de openbare bijeenkomsten moeten uitdelen", stelde dorpsraadlid Peter Coppus voor. "Het wordt immers een besluit van de gemeenteraad met een advies van de dorpsraad." Of het vier of zes woningen worden, dat gaat in overleg met de gemeente. Gemeentelijk dorpscoördinator Henk van den Heuvel gaat ermee aan de slag.