VL heeft vragen over kloostermuur


BLITTERSWIJCK | Waarom steunt de gemeente Venray de kerngroep Blitterswijck niet bij de onderhandelingen met Mooder Maas over het behoud van de 140 meter lange kloostermuur bij het dorp? Dat wil Venray Lokaal (VL) van het college weten. De projectgroep van de hoogwaterbescherming wil 110 meter van de muur slopen. Het dorp ziet dat niet zitten.

VL-commissielid Cees de Vocht stelt dat Blitterswijck een breed gedragen project is gestart om de historie van het kasteel, dat momenteel een ruïne is, weer deels zichtbaar te maken. In dat licht is onlangs de kasteelpoort deels in ere hersteld. Daarmee is de herkenbaarheid van het kasteel weer vergroot, meent De Vocht, die aangeeft dat de werkgroep ook de kloostermuur wil aanpakken. De Vocht: 'De toeristische aantrekkingskracht van dorp en regio wordt daardoor sterk vergroot'.
De Vocht snapt niet waarom het college op de handen blijft zitten en heeft B en W een serie vragen voorgelegd. Hij oppert dat het gebied mogelijk in zijn geheel is aangewezen als archeologisch monument. In dat geval mogen op zo'n locatie geen werkzaamheden worden verricht die onherroepelijk zijn. Waarom heeft projectbureau in bijvoorbeeld Arcen wel aanpassingen gedaan in de hoogwaterbescherming bij uitzonderlijke situaties en niet in Blitterswijck?, wil De Vocht weten.
Hij vindt verder dat het college de historische rechten moet respecteren, 'rechten die niet klakkeloos kunnen worden weggevaagd'. De Vocht vraagt het college of het die mening deelt en Mooder Maas aan te sporen de voorgenomen sloop op te schorten. Tevens dringt De Vocht er bij het college aan advies in te winnen bij een monumentenadviesbureau over het behoud van de muur.