Meer stallen geen invloed op natuur

GEIJSTEREN | De uitbreiding van het rundveebedrijf van de familie Litjens heeft geen toename van stikstofdepositie in de Natura2000-gebieden Boschhuizerbergen en Maasduinen. Dat laat de gemeente Venray weten op vragen van deze krant.

Door Henk Baltussen

Het melkbedrijf aan de Wanssumseweg breidt uit van 7.500 vierkante meter naar een bouwvlak van 18.900 vierkante meter. Op het agrarisch bouwblok van een hectare, dat erbij komt, verrijst een nieuwe stal voor melkkoeien, een mestopslag en voeropslagen. Ook wordt de huidige woning vervangen door een vrijstaande bedrijfswoning.

Litjens gaat in de nieuwe situatie 184 melkkoeien houden, 140 stuks jongvee en 17 fokstieren. Op 14 juni 2018 heeft de provincie Limburg hiervoor al een vergunning Wet natuurbescherming verleend.
Uit die vergunning blijkt volgens de gemeente Venray dat de ammoniakrechten zijn gesaldeerd, waardoor Boschhuizerbergen (op 2,2 kilometer afstand van het rundveebedrijf) en Maasduinen (2,3 kilometer) de stikstofneerslag in die natuurgebieden niet toeneemt.

Wat de stikstofproblematiek betreft, volgens de gemeente Venray is er nog geen aanvullend gebiedsgericht beleid vastgesteld. Daardoor kan de aangevraagde bestemmingsplanwijziging, om de uitbreiding van het melkveebedrijf mogelijk te maken, niet worden geweigerd. Dat het melkveebedrijf op tweehonderd meter afstand van een burgerwoning ligt, is voor het college (dat de vergunning wil verlenen) geen probleem. Het bedrijf ligt op een locatie waar geen nieuwe veehouderijen mogen komen. Met uitbreiding van het melkveebedrijf, dat een andere impact heeft dan intensieve veehouderijen, kan het college leven.

Het agrarische bedrijf van Litjens ligt in het gebied tussen Geijsteren en Wanssum waar de aannemerscombinatie Mooder Maas drastische werkzaamheden uitvoert om de regio tegen wateroverlast te beschermen. In de buurt van Litjens wordt onder meer een dijk aangelegd. De nieuwe inrichting van het gebied is voor Litjens aanleiding zijn bedrijf met het oog op de toekomst uit te bereiden.