'Veel huizen op De Brier'

VENRAY | Verander de bestemming van het middendeel van bedrijventerrein De Brier in wonen, bouw er tussen de 250 en 300 woningen en zet er een supermarkt tussen. Het noordelijk en zuidelijk deel van De Brier blijft bestemd voor de perifere detailhandel zoals auto's, tuincentra-artikelen, bouwmarkt, keukens en sanitair en woninginrichting.

Door Henk Baltussen

Wat de woonwijk op De Brier betreft, daar moeten ook woningen komen met een bedrijfje aan huis, een atelier of kantoor met enkele werknemers. Daarbij moet de Plataanstraat, die door het gebied loopt, worden versterkt. Het bedrijventerrein en de naastgelegen wijk Brukske dienen niet met de ruggen naar elkaar te staan, maar met elkaar in verbinding te komen. Bedrijvigheid op sport en leisure-gebied moet verder worden ontwikkeld.
Dat is volgens Jan Arts, voorzitter van de De Brier-ondernemers, en architect Johan Driessen de oplossing om de verloedering van De Brier, waar vooral het noordelijk deel mee te maken heeft, tot staan te brengen. Ze deden hun plannen uit de doeken tijdens de extra raadsbijeenkomst waar de fracties om hadden gevraagd. Dit naar aanleiding van de supermarktendiscussie die in Venray weer is opgelaaid. De raad wil in een nieuw te ontwikkelen traject duidelijkheid scheppen over de te volgen koers waar in Venray wel en niet nieuwe supers kunnen komen. Omdat ondernemers op De Brier de plannen voor een nieuwe super nog niet hebben laten varen (het college is tegen de vestiging van een dagelijkse boodschappenwinkel op die locatie, red.), wilden raads- en commissieleden meer weten over de plannen. Arts liet zijn ongenoegen blijken over de passieve houding van de gemeente Venray en het ontbreken van daadkracht. "We zijn al acht jaar bezig met het verder ontwikkelen van De Brier. Er is nog niets gebeurd, wel veel koffie gedronken. De Brier wordt constant aan de Aldi gekoppeld. Een andere discounter kan ook, of een supermarkt, het maakt ons geen bal uit. Zonder een super krijgen we dit niet van de grond. De belangstelling voor ondernemers voor De Brier is nihil. Daarom moet nu de zaak vlot worden getrokken. We zijn al acht jaar een roepende in de woestijn en vragen toetsing voor een superdiscounter. Wij vragen daarom de raad: 'Zet in op versterking van De Brier zonder sloten op de deur'." De ontwerpen van De Brier zijn nog schetsmatig en drie weken terug aan het college gepresenteerd, zegt Arts. "In onze perceptie zijn ze goed ontvangen."