Dorpsraad liever met TE dan Kronos

VENRAY | Dorpsraad Smakt-Holthees gaat binnen afzienbare tijd in gesprek met Tomorrow Energy (TE) uit Eindhoven, dat vanuit Smakt gezien een zonnepark aan de andere kant van de snelweg wil realiseren. Dat gebeurt op aandringen van TE-directeur Hakan Yildirim.

Door Henk Baltussen

De meningen binnen de dorpsraad waren maandag verdeeld over het verzoek van Yildirim. Want Smakt en Holthees willen op de keper beschouwd geen zonnepark binnen de dorpsgrens. Ook Kronos wil in het Venrayse gehucht een zonneweide bouwen, tussen A73 en Maaslijn. Maar omdat de inwoners het vertrouwen in de Duitse ontwikkelaar hebben opgezegd vanwege de onder meer beroerde communicatie en de plannen van Kronos ook op andere vlakken niet aan de Kode Venray voldoen, ziet TE kansen om zaken met de Smaktenaren te kunnen doen. "We willen gelijke kansen krijgen", zegt Yildirim. "'Het komt wel goed', vertelde de gemeente ons steeds. Maar als ik nu hoor en lees dat het college van Venray kiest voor het zonnepak van Kronos en dat Tomorrow Energy meteen kansloos is geworden, dan ben ik daar niet blij mee. Het college moet wel sportief blijven en naar de feiten kijken. Inwoners van Smakt zijn nu boos op de manier hoe het nu wordt aangepakt. Het collegevoorstel heeft geen draagvlak. Wij willen eerst draagvlak door in gesprek te gaan. Ik denk dat wij Smakt wel achter onze plannen krijgen."
Peter Coppus, die de vraag van TE aan de dorpsraad voorlegde, was duidelijk: "Als we moeten kiezen, kiezen we niet voor Kronos. Daarbij was TE ons tegenvoorstel.''
Het gros van de dorpsraad ging akkoord met het TE-verzoek.