CDA breekt lans voor Tomorrow Energy

Venray | Hoe gaat het CDA zich opstellen tegenover de plannen van Kronos voor een zonnepark in Smakt? Valt het herziene parkontwerp binnen de Kode Venray, in de ogen van de grootste coalitiepartij? Daar waren de inwoners van Smakt vooral nieuwsgierig naar. Leo Philipsen (CDA) was dinsdagavond duidelijk. "Het plan van Kronos is onder de maat."

Door Henk Baltussen

Daarbij moet Tomorrow Energy, dat aan de andere kant van de snelweg A73 een zonneweide met tienduizenden panelen wil bouwen, gelijke kansen krijgen, stelde Philipsen. Het commissielid, tevens CDA-raadslid, liet tijdens de vergadering commissie Wonen in velerlei bewoordingen blijken geen voorstander te zijn van het Kronosplan. Dat behelst een zonnepark van ruim twintig hectare tussen de A73 en de Maaslijn op enkele honderden meters van de Smakter dorpskern.
In mei 2018 diende Kronos bij de gemeente Venray al een vergunningaanvraag in voor een zonnepark van toen nog 25 hectare in Smakt. Het dorp kwam op de valreep in opstand, het plan werd geparkeerd zodat het college regels kon opstellen waar ontwikkelaars zich aan dienen te houden. Daartoe werd in oktober 2019 de Kode Venray (Kader voor opwekking van duurzame energie) aangenomen.
Kronos moest het plan bijstellen om aan de Kode te voldoen. De commissie Wonen kon daar dinsdag wensen en bedenkingen over kwijt. Die waren er volop. Het gros van de partijen zette grote vraagtekens bij de omgevingsdialoog die Kronos volgens de Kode moest voeren, toename van geluidshinder kwam vaak aan bod, de afstand van het park tot het dorp zorgde voor veel kritiek en de das komt in het nauw.
Daarbij is het participatieplan niet uitgewerkt en de wens voor een aarden wal tussen camping de Oude Barrier en het zonnepark klonk veelvuldig.
Theo Zegers van D66, de partij van Martijn van der Putten die als wethouder het zonnepark in zijn portefeuille heeft, liet een ander geluid horen. "Ik heb zelden zo'n goed inpassingsproject gezien. Het plan pas in de Kode."
Lees ook pagina 4 en 5