Toneelvereniging Edelweisz.
Toneelvereniging Edelweisz. Foto: Oude foto

Toneelclub Edelweisz

Venray | Toneelvereniging Edelweisz van de Maasheseweg werd in 1954 opgericht door Gerrit Litjens, Jan van Gerven en Greet Goumans.

Ze repeteerden in de schuur van Jan van Gerven en later bij café Swaghoven. Hun eerste uitvoering was in januari 1955 en hun regisseur was M. Kelders. Deze foto is genomen in De Rips, waar de vereniging het toneelstuk ‘De witte boot’ opvoerde. Het uit het Tsjechisch vertaalde toneelspel werd geschreven door Jan en Karel Filip. Het verhaal ging over Borsky, die alleen leefde voor zijn fabriek en eerzucht. Hij meende dat dit het enige ware geluk was en hierdoor verwaarloosde hij zijn enige dochter. De vrolijke noot in dit ernstige spel brachten de tweelingzusjes Dana en Eva en de oude trouwlustige Pepok Kos, de conciërge. Toneelvereniging Edelweisz bracht dit stuk in Overloon, Bergen, Siebengewald, Wanroy, Elzendorp, Merselo, Oostrum, De Rips, Veulen, Heide, Horst, op Sint Anna en nog veel meer plaatsen. Toneelvereniging De Vlasbloem en Zang- en Toneelvereniging ‘t Heidebloempje hebben ditzelfde toneelstuk opgevoerd. In 1963 was de laatste uitvoering van Toneelvereniging Edelweisz. Voor v.l.n.r.: Nel van Gerven; Gerrit Litjens; Marian Stevens; Leen Verstegen. Achter v.l.n.r.: meester Rongen; Jan van Gerven; Teng Thuyls; Theo Jans; Jacqueline van den Munckhof; Pierre Verbeek; Jan Arts; Jac Verheyen.
Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray