Anita Kersten neemt op 4 juni deel aan Alpe d'HuZes.
Anita Kersten neemt op 4 juni deel aan Alpe d'HuZes. Foto: Henk Lammen

'Zij zijn mijn motivatie'

Venray | Anita Kersten-Vermeulen (59) uit Venray kreeg op donderdag 18 juli 2019 te horen dat ze darmkanker had. Ze is inmiddels genezen verklaard en wil door haar deelname aan Alpe d’HuZes iets terugdoen voor alle lotgenoten die te maken hebben met deze vreselijke ziekte. “Zij zijn mijn motivatie.”

Door Henk Lammen

De datum in de zomermaanden van 2019 staat in haar geheugen gegrift. De onheilstijding, de diagnose darmkanker, sloeg in als een bom. "Mijn eerste gedachte was: ga ik nu dood. Ik heb een lieve man, drie prachtige zoons met schoondochters, ouders en een fijne familie. Dit kan toch niet het einde van het leven zijn. Ik wilde nog leven, zoveel voor anderen betekenen." Ze vertelt rustig, met een zachte stem. Eigenlijk ook heel nuchter. "Misschien ben ik in eerste instantie wel te naïef geweest, te nuchter, toen ik de eerste klachten had. Dat komt wel goed, daar was ik van overtuigd."

Het kwam echter niet goed. In het ziekenhuis in Venlo werden operatief poliepen weggehaald. Een poliep was hardnekkig en kon niet worden verwijderd. De maag-, darm- en leverarts (mdl) van het Maxima-ziekenhuis in Veldhoven haalde voor het eerst het woord kanker in de mond als mogelijke optie. "Ik ben altijd positief gebleven, maar je zit opeens wel in een rollercoaster. Ik had het geloof dat het goed zou komen, maar toch ook twijfels. Waarom zou het bij mij goed komen en bij anderen niet? De angst die dan de overhand krijgt, is beklemmend." Op 22 augustus werd Anita in Veldhoven met succes geopereerd, ze was drie dagen later weer thuis en pakte al snel weer de draad op. En genoot nog meer van de kleine dingen in het leven. "Dat alles is niet vanzelfsprekend is als het lijkt. Je bent nog dankbaarder voor de mensen en dingen om je heen."

Vrij snel daarna pakte ze weer haar baan op als secretaresse bij fysiotherapiepraktijk Buitenlust in Venray. In het besef dat niet iedereen zoveel geluk heeft. "Mijn beste vriendin Mieke vocht als een leeuwin en overwon maar niet bij iedereen die ik kende liep het zo goed af. Ik vond het altijd zo moeilijk hiermee om te gaan want het is een ziekte waar nog zoveel onderzoek voor nodig is." Voor haar man Frans en de kinderen waren het spannende tijden. De voortdurende onzekerheid bleef knagen. "De impact voor het gezin was enorm", zegt Frans. En dan zachtjes. "Ik ben zo bang dat het terugkomt." Anita Kersten put hoop uit haar genezing, en dankbaarheid. Met haar deelname aan Alpe d'HuZes wil ze een steentje bijdragen aan onderzoek naar genezing van kanker. Ze loopt in haar eentje de veertien kilometer lange Franse berg op met 21 bochten en een gemiddeld stijgingspercentage van 8 tot 9 procent. "Ik leef er enorm naartoe, wil dit. Loop heerlijk in de natuur en in de praktijk oefen ik op de loopband de hellingen. De komende maanden staan geheel in het kader van de voorbereiding. Want ook voor mij is het motto Opgeven is geen optie." Net als andere deelnemers is ook de Venrayse bezig om 2500 euro in te zamelen voor het goede doel. Anita steunen kan via de website www.opgevenisgeenoptie.nl/s/10101/11750/e.